У Британії розкритикували Макрона за слова про ядерну відповідь на дії рф

Міністр оборони Британії Бен Воллес дорікнув президенту Франції Еммануелю Макрону після того, як той виключив можливість завдання ядерного удару у відповідь по росії, якщо вона застосує ядерну зброю в Україні.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Daily Mail.

За словами Воллеса, Макрон «розкрив карти», підтвердивши, що якщо москва застосує ядерну зброю в Україні, Франція не відплатить їй тим же.

Як зазначає видання, на цьому тлі зростає напруженість через те, що президент рф володимир путін може санкціонувати ядерну атаку, оскільки його незаконне вторгнення в Україну продовжує давати збої, хоча кремль і заперечує, що має намір використати свій арсенал.

«Протягом останніх тижнів союзники по НАТО неодноразово попереджали, що наслідки для росії будуть жахливими, якщо вона все ж таки здійснить такий напад, хоча точний характер цих атак навмисно залишено двозначним. І ці погрози матимуть велике значення у свідомості путіна, коли наступного тижня з баз у Британії злетять десятки ядерних бомбардувальників під час навчань, що імітують ядерний удар», – пише видання.

Проте, як зазначається, в такому єдиному фронті «з'явилася прогалина», коли Макрон виключив використання ядерного арсеналу своєї країни у разі удару кремля, нібито побоюючись спричинити «глобальну війну».

У розмові з державним мовником France 2 Макрон заявив, що французька доктрина ґрунтується на фундаментальних інтересах нації, які чітко визначені й «не постраждали б безпосередньо, якби, наприклад, в Україні було завдано балістичного ядерного удару».

Відповідаючи на запитання про такі висловлювання лідера Франції на зустрічі НАТО в Брюсселі, Воллес сказав, що вони «розкривають карти президента Макрона».

«Ми вважаємо, що якщо росія застосує ядерну зброю, це матиме серйозні наслідки для неї. Це було б порушенням табу 1945 року на застосування ядерної зброї. І це залишило б країну та путіна неймовірно ізольованими в усьому світі», – зазначив Воллес.

The Telegraph цитує джерела в НАТО, які кажуть, що слова Макрона можуть порушити «принципи стримування» і що він не повинен «говорити про це публічно».

Читайте також: путін повинен зупинити війну і поважати територіальну цілісність України - Макрон

Як повідомлялося, Макрон заявив, що наступними тижнями Україна отримає від Франції радари та ракети для протиповітряної оборони.