Вірменія та Азербайджан домовилися про розміщення цивільної місії ЄС на кордоні

Лідери Вірменії та Азербайджану погодилися на розміщення цивільної місії Євросоюзу на своєму кордоні в рамках зусиль врегулювання багаторічного конфлікту, який спалахнув з новою силою у вересні цього року.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Європейської ради.

«Вірменія та Азербайджан підтвердили свою прихильність Статуту Організації Об’єднаних Націй і Алма-Атинській декларації 1991 року, згідно з якими визнають територіальну цілісність і суверенітет одне одного. Вони підтвердили, що це буде основою для роботи комісій з делімітації кордону і що наступне засідання прикордонних комісій відбудеться в Брюсселі до кінця жовтня», - йдеться в заяві.

У ній також зазначається, що Вірменія погодилася сприяти розміщенню цивільної місії ЄС на кордоні з Азербайджаном, який, своєю чергою, погодився співпрацювати з місією.

Місія Європейського Союзу на кордоні між Вірменією та Азербайджаном розпочнеться в жовтні і триватиме максимум два місяці.

Читайте також: США, Азербайджан та Вірменія обговорили розробку мирної угоди

«Метою цієї місії є зміцнення довіри та сприяння роботі прикордонних комісій», - зазначено в заяві Європейської ради.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на 13 вересня на кордоні між Вірменією та Азербайджаном спалахнула інтенсивна стрілянина. За кілька днів у сутичках загинули понад 170 військових з обох сторін.

Єреван заявив про «широкомасштабні провокації азербайджанської сторони». Своєю чергою влада Азербайджану наголосила, що обстріл є «відповіддю на провокацію та диверсію з боку Вірменії».

Наступний спалах бойової активності на кордоні Вірменії та Азербайджану стався 28 вересня.