Польща підвищила до другого рівень тривоги щодо своєї енергетичної інфраструктури за кордоном

Варшава підвищила до другого рівня (Bravo) ступінь загрози для енергетичної інфраструктури країни за межами РП. 

Про це йдеться в розпорядженні глави польського уряду, повідомляє Урядовий центр безпеки Польщі, передає Укрінформ.

“Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підписав розпорядження про запровадження другого рівня тривоги (Bravo) щодо польської енергетичної інфраструктури, розташованої за межами Польщі”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, розпорядження діятиме до 30 листопада.

Раніше польська опозиційна партія “Польща 2050” закликала президента Польщі Анджея Дуду зібрати Раду нацбезпеки країни у справі захисту за межами країни критичної інфраструктури, яка перебуває у власності РП. Зокрема, йдеться про газопровід Baltic Pipe, який проходить із норвезького шельфу через територію Данії та Балтійське море до Польщі.

Читайте також: Підрив газопроводів Nord Stream є справою російських спецслужб - Моравецький

Як повідомлялося, наприкінці вересня сталися аварії на обох гілках основного газопроводу «Північний потік - 1», також було пошкоджено одну з двох гілок «Північного потоку - 2». Сертифікація останнього була зупинена через агресію рф проти України в лютому. російський монополіст «газпром» заявив про готовність відновити поставки газу в Європу, але гілкою трубопроводу «Північний потік - 2», яка вціліла після аварії. Натомість у Берліні відкинули спробу росіян примусити Європу повернутися до цієї теми.

Baltic Pipe є спільним проєктом польського та данського операторів газопроводів – компаній Gaz-System та Energinet. Його офіційне відкриття відбулося 27 вересня, а від 1 жовтня газ із норвезького шельфу почав транспортуватися цим газогоном до Польщі. Загалом цим трубопроводом згодом планується постачати до Польщі 10 млрд куб. м газу.

Читайте також: Розслідування Швеції підтвердило, що газопроводи Nord Stream пошкоджені внаслідок вибухів

Baltic Pipe фактично замінить Ямальський газопровід, яким до Польщі впродовж кількох десятиліть постачалося з росії щороку близько 10 млрд куб. м газу.