США розширили доступ іранців до інтернету на тлі протестів у країні

Мінфін США оголосив про заходи зі сприяння свободи інтернету в Ірані – на тлі технічних обмежень й відключень трафіку, які запроваджує режим у Тегерані, щоби завадити громадянам поширювати інформацію про придушення мирних демонстрацій.

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті американського відомства у п’ятницю, передає Укрінформ.

«У середу уряд Ірану відключив доступ до інтернету для більшої частини з 80 мільйонів своїх громадян, щоби не дати світу спостерігати за його насильницьким придушенням мирних протестів, викликаних жорстокою смертю Махси Аміні», - зазначається в повідомленні.

Так, Міністерство фінансів США оголосило про введення в дію генеральної ліцензії D-2, яка скасовує деякі обмеження, щоби розширити надання інтернет-послуг іранським жителям.

Зокрема, ліцензія передбачає забезпечення іранців додатковими категоріями ліцензійного ПЗ, у тому числі соціальних мереж, програм відеозв’язку та конференцій, а також звичайних послуг зв’язку, перекладу, навчання та електронних карт. Крім того, передбачається внесення змін у процеси авторизації та забезпечення трафіку, щоби допомогти пересічним іранцям протистояти інтернет-цензурі, стеженню з боку режиму. Забезпечується також доступ до антивірусних програм, VPN-клієнтів та іншого супутнього програмного забезпечення.

Читайте також: США ввели санкції проти Ірану за насильство силовиків щодо жінок

Як повідомляв Укрінформ, у Ірані спалахнули масові протести на тлі трагічної смерті 22-річної Махси Аміні під час її затримання поліцію моралі. Жінці були висунуті звинувачення у неналежному носінні хіджабу, після чого вона була відправлена на «освітній та орієнтаційний» курс у поліцейському відділку. Того ж дня її доставили до лікарні в стані коми, а через два дні вона померла від внутрішніх травм.

Смерть 22-річної Масхи викликала обурення серед громадян країни, протести охопили понад три десятка іранських міст. Іранський режим почав силовими методами подавляти мирні демонстрації. У п’ятницю правозахисна організація Iran Human Rights заявила, що під час цих дій від тиску режиму загинув щонайменше 31 протестувальник.