Сейм Литви заборонив трансляцію російських та білоруських теле- і радіопрограм

У зв'язку з тим, що припинилася дія надзвичайного стану на всій території Литви, у четвер Сейм терміново прийняв поправку до закону, що передбачає тимчасову заборону в країні російських та білоруських телевізійних і радіопрограм.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті литовського парламенту.

За поправку проголосували 113 депутатів, тих, що голосували проти – не було, утрималися – четверо парламентаріїв. Поправка передбачає тимчасову заборону на ретрансляцію та розповсюдження радіопрограм, телепрограм або окремих програм у мережі Інтернет, створених особами, які прямо чи опосередковано керовані, контрольовані або фінансуються росією й білоруссю. Це положення діятиме два роки – до 1 жовтня 2024 року.

Читайте також: Литва через мобілізацію в рф привела у підвищену бойову готовність Сили швидкого реагування

Голова Комітету Сейму з культури Вітаутас Юозапайтіс, який подав проєкт поправки до закону про громадську інформацію, заявив, що "сьогодні не може бути жодних сумнівів у тому, що ми маємо захистити свій інформаційний простір". При цьому заборонену інформпродукцію він назвав "смертоносною зброєю, яка вбиває мозок".

Рішення було ухвалено в терміновому порядку, оскільки в п'ятницю, 16 вересня, минув термін дії постанови Сейму про введення надзвичайного стану на всій території країни, яка забороняла ретрансляцію програм, що поширюють дезінформацію. Вона залишалася в силі лише на прикордонних ділянках Литви з рф та білоруссю. Тому було ухвалене рішення законодавчо захистити населення від дезінформації з боку агресорів.

Читайте також: У Литві переглянуть усі шкільні підручники російською мовою

Ця новина прийшла на тлі повномасштабної російської агресії проти України, яка триває, в тому числі й з території білорусі.