Ердоган: Угода про відкриття зернових коридорів – найбільше досягнення ООН за останні роки

Домовленість про відкриття зернових коридорів для експорту продовольства з України стала найбільшим досягненням ООН за останні роки та посилила довіру до організації.

Про це у виступі на Генасамблеї ООН сказав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У результаті активних зусиль, які ми докладали спільно з генсеком ООН, ми досягли відновлення експорту українського зерна Чорним морем… Ми нарощуємо обсяги цих поставок… Ця угода (про відкриття зернових коридорів - ред.), яка має вирішальне значення для підтримки постачання зерна, є одним із найбільших досягнень ООН за останні роки», - сказав Ердоган.

За його словами, завдяки стамбульським домовленостям міжнародна спільнота відчула довіру до ООН. Проте Ердоган вказав на необхідність змін в ООН для більш ефективної діяльності, зокрема Радбезу ООН, оскільки світ «більше п’яти».

Ердоган зазначив, що його країна й надалі нарощуватиме зусилля для припинення війни рф проти України на основі принципів територіальної цілісності та незалежності нашої держави.

Він висловив переконання, що миру можна досягти лише дипломатичним шляхом, і закликав міжнародні організації та всі країни світу надати підтримку зусиллям Туреччини, які спрямовані на встановлення стійкого миру, а також «об’єднати зусилля, аби знайти розумне, справедливе та життєздатне дипломатичне рішення, яке дозволить обом сторонам гідно вийти з кризи».

Читайте також: Боррель звинуватив путіна у брехні стосовно українського зернового експорту

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський обговорив із главою Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом безпекові питання.