У білорусі визнали терористами колишніх правоохоронців, які розповідали про репресії

Верховний суд білорусі визнав терористичною організацією об'єднання колишніх співробітників правоохоронних органів країни BYPOL.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на ТГ-канал білоруської генпрокуратури.

"Суд визнав неформальну організацію BYPOL зі структурними підрозділами, що входять до неї, "Сітуацыйна – аналітычны цэнтр" і "Мобилизационный план "Перамога" терористичними", - йдеться в повідомленні.

У генпрокуратурі заявляють, що діяльність об'єднання "пов'язана з формуванням у суспільстві ідей радикалізму та схилянням громадян до екстремістської діяльності для зміни конституційного ладу республіки білорусь незаконним шляхом". Також зазначається, нібито в результаті діяльності BYPOL у білорусі було скоєно "різні злочини екстремістської спрямованості".

Об'єднання BYPOL було засноване у 2020 році. До нього ввійшли колишні правоохоронці, які зайнялися викриттям репресій у білорусі. Вони розкривали особи тих, хто був причетний до масових репресій проти протестувальників. Також члени об'єднання публікували записи прослуховування співробітників кдб, мвс, слідчого комітету та прокуратури.

Читайте також: Тихановська оголосила про створення перехідного уряду білорусі

Нагадаємо, після президентських виборів, що відбулися у білорусі у серпні 2020 року, та масових акцій протесту проти фальсифікації результатів білоруська влада розгорнула безпрецедентну атаку на ЗМІ, громадянське суспільство та політичних активістів. Екстремістськими були визнані десятки ЗМІ та каналів у соціальних мережах.

Демократичні країни не визнають олександра лукашенка, який перебуває при владі з 1994 року, легітимно обраним главою держави. Проти нього та його оточення було запроваджено санкції. Режим лукашенка звинувачують у грубих порушеннях прав людини та переслідуванні опозиції.