Сербія та Косово домовилися про перереєстрацію документів

Сербія та частково визнане Косово погодилися на взаємне визнання національних документів, завершивши тривалу суперечку.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це у Твіттері написав Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель.

“Під час діалогу, якому сприяв ЄС, Сербія погодилася відмовитися від в'їзних/виїзних документів для власників посвідчень особи Косова, а Косово погодилося не запроваджувати їх для власників сербських посвідчень особи”, - написав Боррель.

Він наголосив, що “косовські серби й інші громадяни матимуть змогу вільно подорожувати між Косовом та Сербією, використовуючи свої посвідчення особи”.

“Європейських Союз щойно отримав від прем’єр-міністра (Косова Альбіна - ред.) Курті гарантії цього”, - зауважив очільник європейської дипломатії.

Боррель привітав очільників Сербії та Косова, зазначивши, що це - “європейське рішення”.

Читайте також: Прем’єр Косова вважає путіна причетним до загострення на кордоні з Сербією

Як повідомляв Укрінформ, 31 липня серби на півночі Косова заблокували вантажівками головну дорогу біля пункту перетину кордону Яріньє. Також була блокована дорога Приштина - Рашка. Аби зменшити напруженість, у Косові відклали на місяць перехід на національні документи і номерні знаки на заміну сербським.

Пізніше Жозеп Боррель запросив президента Сербії Александара Вучича та очільника уряду Косова Альбіна Курті зібратися для переговорів 18 серпня в Брюсселі, однак рішення тоді досягнуто не було.