Іран готовий прийняти пропозиції ЄС щодо ядерної угоди, але хоче гарантій

У Тегерані вважають, що запропонований з боку ЄС текст документа щодо відновлення ядерної угоди може бути припустимим за умови, що будуть враховані вимоги Ірану в низці сфер.

Про це повідомляє агентство ІРНА з посиланням на іранського дипломата, передає Укрінформ.

За його словами, Іран готовий прийняти пропозиції ЄС, якщо Тегерану буде надано гарантії, у тому числі в "політичних аспектах, пов'язаних із діяльністю МАГАТЕ, санкціями".

Він зазначив, що Іран зараз вивчає ці пропозиції.

Читайте також: Переговори щодо Іранської ядерної угоди породили ще більшу невизначеність - Bloomberg

Раніше повідомлялося, що дипломати Євросоюзу склали проєкт фінального тексту документа щодо відновлення ядерної угоди з Іраном.

У 2015 році Іран та "шістка" міжнародних посередників (п'ять постійних членів Ради Безпеки ООН та Німеччина) уклали СВПД - угоду, згідно з якою Тегеран має обмежити розвиток своєї ядерної програми виключно мирними цілями в обмін на зняття міжнародних та односторонніх санкцій.

Читайте також: Іран досі не пояснив походження урану на трьох об’єктах – МАГАТЕ

США за президента Дональда Трампа у 2018 році в односторонньому порядку вийшли зі СВПД і відновили дію антиіранських санкцій, у тому числі щодо нафтового сектора, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов угоди. Нинішній президент США Джозеф Байден заявляв про готовність за певних умов повернутися до угоди.