Науседа позбавив держнагород литовських фігуристів і російського дипломата

Литовський президент Гітанас Науседа підписав декрети про виключення литовських фігуристів Маргарити Дроб'язко й Повіласа Ванагаса, а також дипломата рф Володимира Якуніна зі списку нагороджених орденом Великого князя Литовського Гедимінаса.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Президента.

«Заслуги перед Литовською державою, за які вони (фігурісти, – ред.) були оцінені ще 2000 року, перекреслені цинічним вчинком участі у комерційному заході в Сочі у той час, як у вирі української війни ллється кров невинних людей. У кращому випадку - це дії політичних посіпак, у гіршому - плювок на згадку про вбитих немовлят, дітей, жінок і літніх людей», - пояснив Науседа у Фейсбуці.

Читайте також: Науседа порівняв перемоги України у війні з тріумфом князя Острозького під Оршею

Він також запропонував ініціювати поправки до законодавства, які дозволять позбавити Маргариту Дроб'язко громадянства, оскільки "демократія має бути спроможна захистити себе, інакше це вже не демократія".

Глава держави окремим декретом виключив колишнього співробітника кдб, російського дипломата Володимира Якуніна з-поміж нагороджених Командорським хрестом ордена Великого князя Литовського Гедимінаса – також через дискредитацію імені нагородженого.

Читайте також: Литва виступатиме за якнайшвидший початок переговорів про членство України в ЄС - Науседа

Президент підписав укази після висновку, поданого Радою з питань державних нагород. Позачергове засідання ради скликали вранці в середу.

Дроб'язко й Ванагасу державні нагороди Литви були вручені у 2000 році (коли вони стали бронзовими призерами чемпіонату світу), Якуніну – у 2002 році.