Пентагон назвав перешкоди для ліквідації ядерної зброї у світі

Міністерство оборони США «не бажає нічого більше, ніж повної ліквідації всієї ядерної зброї у світі», але нині для цього є чимало перешкод.

Про це сказав заступник міністра з питань політики Колін Каль, виступаючи у віртуальному режимі на конференції ООН щодо виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що проходить у Нью-Йорку, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогоднішня обстановка у сфері безпеки складніша, ніж будь-коли після закінчення холодної війни... - сказав він. - Безліч викликів впливають на прогрес у досягненні цілей Договору про нерозповсюдження ядерної зброї».

Читайте також: Україна в ООН: Через дії росії ризик техногенної ядерної катастрофи в Європі зростає

Серед перешкод на шляху до ліквідації всієї ядерної зброї Каль назвав «неспровоковане вторгнення росії в Україну та бездумну ядерну риторику»; швидке розширення, модернізацію та диверсифікацію потенціалу ядерної зброї в Китаї, а також його брязкання зброєю в Тайванській протоці; проблеми з Іранською ядерною угодою; можливі приготування Північної Кореї до проведення чергового ядерного випробування.

Він нагадав, що в березні цього року Пентагон підготував свою стратегію національної оборони та огляд ядерної політики для Конгресу.

Несекретні версії цих матеріалів мають стати загальнодоступними в найближчому майбутньому, додав він.

Читайте також: Зеленський про ситуацію на ЗАЕС: будь-які обстріли атомних об’єктів це зухвалий акт терору

За його словами, в огляді робиться акцент на прихильності США ядерній модернізації задля безпечного, надійного та ефективного ядерного стримування, вжитті заходів зниження ролі ядерної зброї у світі, контролі над озброєннями, посиленні безпеки за допомогою неядерного потенціалу, взаємодії між ядерними державами для зміцнення стратегічної стабільності й зменшення ризику ядерної війни.

«Сполучені Штати відверто визнають і підтверджують, що ядерну війну не можна виграти й ніколи не можна вести, - сказав він. - Ми закликаємо держави, які володіють ядерною зброєю, взаємодіяти зі США для зниження ризиків і забезпечити прозорість щодо ядерного потенціалу й доктрини».

Читайте також: До ядерного знищення людства може призвести один прорахунок – генсек ООН

Конференція країн-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї триває з 1 по 26 серпня у Нью-Йорку.

Як повідомляв Укрінформ, заступник глави МЗС України Микола Точицький під час виступу на конференції, наголосив, що рф загрожує сьогодні міжнародній безпеці, вдаючись до атак на ядерні об'єкти, розташовані на території України.