В Іспанії через аномальну спеку померли вже 360 людей

Аномальна спека в Іспанії стала причиною смерті вже 360 людей.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Інститут громадської охорони здоров'я Іспанії, повідомляє Укрінформ.

Як зазначається, пік смертей припав на минулу п'ятницю, коли було зареєстровано 123 випадки загибелі людей, пов'язаної зі спекою.

Аномальна температура тримається на півдні Європи з 8 липня, у деяких регіонах Іспанії температура досягла 45 градусів за Цельсієм.

Читайте також: У Франції через лісові пожежі евакуювали тисячі людей

Хвиля спеки прокотилася і Португалією. Так, 14 липня температура повітря в країні сягнула 47 градусів – це рекордний показник для цього місяця за всю історію спостережень. За даними португальського МОЗ, з 7 по 13 липня через спеку померло 238 осіб, переважно літні люди з хронічними захворюваннями.

Через спеку та сильні вітри на південному заході Європи вирують лісові пожежі. У Франції через загрозу пожеж евакуйовано понад 14 тис. жителів сіл у департаменті Жиронда, де вогнем охоплено вже понад 10 000 гектарів. У 38 із 96 французьких департаментів оголошено "помаранчевий" рівень небезпеки.

Читайте також: Південні регіони Франції та північ Іспанії потерпають від лісових пожеж

У Великій Британії через спеку на частині території, включаючи міста Лондон, Йорк і Манчестер, оголошено надзвичайний стан. Національна метеорологічна служба вперше в історії оголосила "червоний" рівень небезпеки – він означає загрозу життю людей. На дорогах може бути запроваджено обмеження швидкості; деякі школи припинятимуть уроки раніше, ніж належить за звичайним розкладом. Національну службу охорони здоров'я приведено в надзвичайну готовність: їй буде виділено більше автомобілів.

На думку фахівців NASA, чергова хвиля спеки в Європі пов'язана із глобальними змінами клімату – подібні хвилі останніми роками спостерігаються все частіше.

Як повідомлялося, цього року пожежонебезпечний сезон у деяких частинах Європи розпочався раніше, ніж зазвичай після надзвичайно сухої весни.

У період з 1 січня по 16 липня в Європейському Союзі вигоріло 346 тисяч гектарів лісу, що втричі перевищує середній показник за останні 16 років.

Фото: MEHR