Не можна ззовні радити Україні, якою має бути мирна угода – шведський міністр

Не можна ззовні радити, якою має бути мирна угода, країні, на яку напали та яка захищається у важких боях.

Про це сказав міністр фінансів Швеції Мікаель Дамберг під час дискусії у рамках Давоського економічного форуму, передає Укрінформ.

«Міжнародна спільнота має бути дуже обережною з тиском на Україну», - переконаний політик.

Колись, зазначив Дамберг, українське керівництво прийме рішення щодо мирних переговорів, але Захід має підтримувати та бути солідарним з українцями весь час, «тому що Україна захищається, вона має право на свою територію за міжнародним правом».

Міністр визнав, що саме напад рф на Україну змусив його державу відмовитися від 200-річної політики нейтралітету. Остання війна, в якій брала участь Швеція, була з Наполеоном.

Політику нейтралітету, позаблоковості багато поколінь шведів вважали прагматичною, але зараз ситуація змінилась. «Ми б не прийняли це рішення, якби рф не напала на Україну. Це реакція на російські дії в Європі. Вони зробили свій вибір, і ми як суверенні держави ухвалюємо власні безпекові рішення», - сказав Дамберг.

У Стокгольмі вважають, що йдеться про довгострокові зміни, про «нову росію, нове оточення». Більшість шведів зрозуміли, що будуть у більшій безпеці в НАТО, ніж поза її межами, зазначив очільник Мінфіну.

Він підкреслив, що Швеція рухатиметься цим шляхом пліч-о-пліч з Фінляндією.

Читайте також: Не може бути й мови про заморожування конфлікту - ОП

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто говорив у такому ж ключі. «Ми вирішили вступити в НАТО, коли побачили, як росія намагається змінити владу в 40-мільйонній сусідній країні. Це стало тим, що спонукало нас», - сказав він.

Міністр зауважив, що на відміну від 2008 і 2014 років наразі спостерігається інший рівень насильства, інший вимір поведінки росії, що «виглядає дуже страшно», адже росія готова витрачати людей та ресурси, готова до величезних втрат у війні проти України та навіть обговорює використання ядерної зброї. У Гельсінкі дивуються, чому путін пішов на такі ризики, дав загнати себе в кут, коли «майже весь світ проти нього», кут, з якого дуже складно вийти.

Політик нагадав, що фіни мають досвід радянської агресії та не забувають про 1300 км кордону з рф. Урок, який фіни винесли з війни 1939-1940 років, - треба захищатися. «Наразі росіяни кажуть, що українці тільки затягують війну. Наша рекомендація українцям: захищайтеся. Ми можемо допомогти, але це ваша відповідальність», - заявив глава МЗС Фінляндії.

«Коли ми дивимося в майбутнє, ми не знаємо, що буде після путіна: щось краще, більш демократичне, чи щось гірше. Ми маємо бути підготовлені до різних сценаріїв майбутньої росії», - сказав Хаавісто.

Він запевнив, що його країна не провокує кремль, але завжди готова до воєнних дій, порушення свого кордону на землі та в небі, застосування кібер- і гібридних загроз. «Це в нашому ДНК», - додав він і попередив, що всі, хто спробують напасти на Фінляндію, матимуть наслідки.

Коментуючи відключення росією газопостачання Фінляндії, він запевнив, що це не завдасть шкоди його країні, а також попередив, що «відключити газ можна, але тільки один раз, адже потім відключиться довіра, що росія може бути надійним постачальником у майбутньому».

Читайте також: Єрмак на Давоському форумі назвав єдиний шлях запобігти світовій війні

Як повідомлялося, Швеція і Фінляндія спільно подали заявки на отримання членства в НАТО. Очікується, що рішення буде ухвалене швидко, щоправда, процес погрожує загальмувати Туреччина.

Фото: Christine Olsson/TT