Байден переконаний, що Туреччина не стане на заваді розширенню НАТО

Президент США Джозеф Байден впевнений, що Туреччина не стане перепоною для розширення НАТО, а тому Фінляндію та Швецію таки зможуть прийняти до Альянсу.

Про це президент Сполучених Штатів заявив у розмові з журналістами 18 травня, передає Укрінформ із посиланням на The Guardian.

На уточнювальні запитання він дав дуже коротку відповідь: "усе буде гаразд".

Читайте також: Штати готові гарантувати безпеку Фінляндії й Швеції до їх вступу до НАТО – Білий дім

Байден акцентував на тому, що рішуче підтримує заявки обох цих країн до Північноатлантичного Альянсу. На його думку, їхнє приєднання буде корисним усьому військовому об'єднанню.

"Фінляндія та Швеція є давніми, стійкими партнерами Сполучених Штатів. Приєднавшись до НАТО, вони ще більше посилять наше оборонне співробітництво", – пояснив президент США.

Читайте також: Байден особисто прискорюватиме процес вступу Фінляндії та Швеції в НАТО – Білий дім

За його словами, допомога в забезпеченні безпеки країн надаватиметься й до їхнього приєднання. Мовляв, США працюватимуть з Фінляндією та Швецією, щоб залишатися пильними щодо будь-яких загроз нашій спільній безпеці. Слід зауважити, що мовилося про це в день, коли ці країни подали заявки на членство в НАТО.

Нагадаємо: у Північноатлантичному Альянсі були впевнені, що Швеція та Фінляндія зможуть приєднатися до них у дуже короткі строки та без жодних ускладнень.

Читайте також: Туреччина заблокувала переговори про вступ у НАТО Фінляндії та Швеції - FT

Утім, Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що Туреччина, яка є членом НАТО, не підтримає членство Швеції й Фінляндії в Альянсі з огляду на санкції проти його країни. Крім того, Ердоган звинуватив обидві країни в розміщенні курдських «терористичних організацій» на своїх територіях.