Мешканця Естонії арештували за літеру «z» на вікні квартири

Мешканець спального району Таллінна дістав 13 діб арешту за виставлені у вікні георгіївську стрічку, літеру «z» та гасла на підтримку російського вторгнення в Україну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуку Пих'яська префектура поліції.

Зазначається, що обурені жителі району повідомили в поліцію про чоловіка, який від початку повномасштабної війни росії проти України виставляв у вікні російський прапор, георгіївські стрічки та символ «z».

Поліцейські вирушили на місце з перевіркою. Патрульні нагадали чоловікові про заборону ворожої символіки, але той не послухався і не прибрав її з вікна. Тоді зловмисника затримали в адміністративному порядку.

Суд засудив мешканця Таллінна до 13 діб арешту за демонстрацію символів, які розпалюють ненависть. Відбувати покарання його відправили в ізолятор просто із зали суду.

«У нашому публічному просторі немає місця для вираження думки в такий спосіб», - наголосили у Пих'яській префектурі.

Читайте також: В Естонії російськомовне радіо відмовляється від пісень «z-виконавців»

Як повідомляють естонські медіа, раніше особа, яка надряпала літеру «z» на приміщенні кафе в Тарту, отримала сім днів арешту.

Демонстрація символіки, пов'язаної з агресією іноземної держави, заборонена законом, ухваленим напередодні парламентом Естонії.

Закон забороняє демонстрацію символіки, яка використовується при вчиненні акту агресії, геноциду, злочину проти людяності або військового злочину з метою підтримки або виправдання таких дій. За порушення загрожують штрафи до 1200 євро або арешт.