Білоруська асоціація журналістів отримала премію ЮНЕСКО за свободу преси

Білоруська асоціація журналістів за поданням Національної спілки журналістів України нагороджена Всесвітньою премією ЮНЕСКО/Гільєрмо Кано за свободу преси 2022 року.

Як передає Укрінформ, про це голова НСЖУ Сергій Томіленко повідомив у Фейсбуці.

Церемонія нагородження відбудеться 2 травня в Пунта-дель-Есте (Уругвай) з нагоди глобальної конференції Всесвітнього дня свободи преси.

У серпні 2021 року, після рейду поліці в офісах асоціації у білорусі, Верховний суд білорусі на вимогу Міністерства юстиції країни ухвалив рішення про ліквідацію організації.

"Режим лукашенка жорстоко переслідує незалежних журналістів та виразника їхніх інтересів – БАЖ, ведеться реальна війна зі свободою слова у білорусі, - наголосив Томіленко. – Наш обов'язок – підтримувати мужніх колег, адже журналісти важливі".

"Присуджуючи премію БАЖ, ми підтримуємо всіх журналістів у всьому світі, які критикують, виступають проти та викривають авторитарних політиків і режимів, передаючи правдиву інформацію та пропагуючи свободу слова. Сьогодні ми вітаємо і хвалимо їх, ми знаходимо спосіб сказати: ми з вами і цінуємо вашу мужність", - заявив голова міжнародного журі премії, засновник і директор албанської медіаорганізації Альфред Лела.

"Протягом двадцяти п’яти років Премія ЮНЕСКО/Гільєрмо Кано привертає увагу світу до хоробрості журналістів у всьому світі, які так багато жертвують у пошуках правди та відповідальності. Ми знову надихаємося їхнім прикладом і нагадуємо про важливість забезпечення права журналістів усюди вільно та безпечно повідомляти", - наголосила генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле.

Як повідомляв Укрінформ, на початку лютого Томіленко заявив, що Національна спілка журналістів України долучалася і долучається до вирішення питань із легалізацією білоруських журналістів в Україні.

У 2021 році Білоруська асоціація журналістів стала лауреатом Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка.