Воєнні злочини рф в Україні: Макрон пояснив, чому не вживає слово «геноцид»

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що використання слова «геноцид» стосовно дій росії «не допоможе» Україні.

Як передає Укрінформ, про це Макрон сказав сьогодні в ефірі France Bleu, відповідаючи на запитання стосовно того, що Президент України Володимир Зеленський висловив жаль з приводу відмови Макрона використовувати цей термін для опису ситуації в Україні.

"Ми всі були приголомшені зображеннями Бучі минулого тижня. Нас усіх шокували сцени, які ми бачимо в Маріуполі, які Франція чітко засудила. Ми направили магістратів, жандармів, щоб допомогти Україні задокументувати ці воєнні злочини і мати можливість розпочати судові процеси. Ось як ми маємо робити. Слово “геноцид” має значення, і слово “геноцид” сьогодні мають кваліфікувати юристи, а не політики. І я звертаю увагу усіх. Якщо це геноцид, то держави, які вважають це геноцидом, за міжнародною конвенцією мають втрутитися. Чи це те, чого хочуть люди? Тобто стати воюючими сторонами? Я так не думаю”, - сказав Макрон.

“Це не допомагає Україні — йти на словесну ескалацію без наслідків”, – заявив він.

Читайте також: Зеленський планує поговорити з Макроном з приводу заяви про «братні народи»

При цьому Макрон зазначив, що Франція з першого дня російської агресії була поряд з Україною. “Франція – це країна, яка в період з 2014 по 2020 роки найбільше допомогла Україні у посиленні захисту. Я запрошую вас подивитися на цифри», – сказав він.

“Моя роль, очевидно, полягає в тому, щоб побудувати мир, зупинити цю війну і допомогти Президенту Зеленському. Але також - уникнути ескалації і захистити французів від розширення війни”, - заявив Макрон.

Відповідаючи на запитання щодо можливості його візиту в Україну, французький президент сказав, що «час прийде». «Я думаю, що поїздка має бути не просто для того, щоб побачити якісь речі, а для того, щоб діяти. Тому я завжди говорив, що зроблю це, коли це буде користь», – сказав Макрон.

Читайте також: Макрон уникає слова «геноцид» щодо війни в Україні

Як повідомляв Укрінформ, Макрон напередодні відмовився називати геноцидом дії росії у війні проти України, а також заявив, що росіяни та українці є «братами».

Міністерство закордонних справ України висловило розчарування небажанням Макрона після звірств російських військових і публічних заяв керівництва рф визнати геноцид українців.