ООН запускає процедуру скликання Генасамблеї при застосуванні вето в Радбезі

Через право вето, яким зловживає Росія, будь-які розслідування її військових злочинів на рівні ООН є практично неможливі. Відтак країни-члени ООН планують боротися з таким зловживанням.

Про це у фейсбуці повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, передає Укрінформ.

Згідно з проєктом резолюції, Генеральна Асамблея буде автоматично скликатися щоразу, коли в Раді Безпеки застосовуватиметься вето. Скликатиметься вона протягом 10 денного терміну з метою проведення дебатів щодо ситуації, в якій застосоване вето, за виключенням, коли питання розглядається на Надзвичайній спеціальній сесії Генасамблеї ООН.

Читайте також: росія дискредитує всі міжнародні інституції, в яких бере участь - Зеленський

Ініціативу запустили майже чотири десятки країн, серед яких Україна та США. Схвалення нової резолюції може відбутися вже у квітні.

"Відповідно до проєкту резолюції, Радбезу буде запропоновано подати Генеральній Асамблеї спеціальний звіт про застосування вето, принаймні за 72 години до засідання Генасамблеї, яка матиме можливість у разі наявності колективної політичної волі держав-членів ООН рішення щодо цієї ситуації. Зазначений механізм почне діяти відразу після схвалення резолюції на 76-й сесії, а починаючи з 77-ї сесії до порядку денного Генасамблеї буде додано новий постійний пункт "Застосування вето", – заявив Кислиця.

Читайте також: У Польщі вимагають зупинити членство рф в міжнародних організаціях через геноцид в Україні

Як повідомлялося, Велика Британія, яка головує у квітні в Радбезі ООН, скликала 5 квітня засідання РБ для обговорення масових убивств, учинених збройними силами рф під час окупації Бучі.

Зеленський у виступі на цьому засіданні повідомив, що Україна готова надати майданчик для одного з головних офісів оновленої системи безпеки Організації Об’єднаних Націй. Він зауважив, що офіс може спеціалізуватися на превентивних заходах підтримання миру. За його словами, світ має справу з "державою, яка перетворює право вето в Раді Безпеки ООН на право смерті, яка підриває всю архітектуру глобальної безпеки, яка дозволяє злу бути безкарним".