СОТ знизила прогноз зростання світової торгівлі через війну росії проти України

Світова організація торгівлі (СОТ) переглянула свій прогноз зростання світової торгівлі цього року з 4,7% до 3% через наслідки війни, яку росія розв'язала проти України.

 Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

У звіті організації зазначається, що війна завдала шкоди світовій економіці в критичний момент, коли пандемія коронавірусу COVID-19 все ще заважає її відновленню.

«Економічні наслідки цього конфлікту будуть поширюватися далеко за межі України… Тепер зрозуміло, що подвійний удар пандемії і війни порушив ланцюжки поставок, посилив інфляційний тиск і знизив очікування щодо зростання виробництва і торгівлі», - заявила генеральний директор СОТ Нгозі Оконджо-Івеала.

Прогнозується, що зростання світової торгівлі у 2023 році становитиме 3,4%, однак уточнюється, що оцінки на 2022-й і 2023 роки менш точні, ніж зазвичай, через невизначеність щодо конфлікту.

Читайте також: У S&P не очікують, що москва конвертує рублі в долари для уникнення дефолту – ЗМІ

Оконджо-Івеала також попередила про потенційну продовольчу кризу через збої в експорті, пов'язані з війною росії в Україні, які є основними постачальниками зерна та інших товарів. За її словами, найсильніше криза вдарить по бідних країнах.

«Ось чому нам потрібно діяти і діяти рішуче з цього питання продовольства, щоб уникнути голодних бунтів», - сказала вона, пославшись на необхідність більш прозорих систем моніторингу та потенційного випуску запасів для зниження цін.

Як повідомляв Укрінформ, Україна зможе цього року залишитись у десятці найбільших експортерів продовольства за умови розблокування морських портів.