Польська LOT виконуватиме рекомендації органів цивільної авіації щодо польотів над Україною

Польська авіакопанія LOT у питанні щодо здійснення польотів над територією Україною керуватиметься рішеннями органів цивільної авіації та рекомендаціями польських дипломатичних та консульських установ в Україні.

Про це йдеться у відповіді пресслужби польської авіакомпанії LOT на інформаційний запит кореспонедента Укрінформу.

“Повідомляємо, що польські авіалінії LOT постійно контактують як з Міністерством закордонних справ (Польщі – ред.), місцевими дипломатичними представництвами, так і з авіаційними регулюючими органами. Ми виконуватимемо усі рекомендації органів, які відповідадають за цивільну авіацію”, - йдеться у відповіді польського авіаперевізника.

Як повідомлялося, в неділю виконувач обов'язків голови Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (Украерорух) Андрій Ярмак заявив, що передумов для закриття неба над Україною немає, український авіапростір безпечний для польотів.

Читайте також: Передумов для закриття неба над Україною немає, простір безпечний – Украерорух

Міністерство інфраструктури України раніше заявило, що небо над Україною залишається відкритим, держава працює над попередженням ризиків для авіаперевізників. У міністерстві наголосили, що інформація про закриття повітряного простору України не відповідає дійсності. Закриття авіапростору є суверенним правом України, відповідне рішення не приймалося.

У деяких перевізників виникають складнощі, пов’язані із коливаннями на ринках страхування. Зі свого боку держава готова підтримати авіаперевізників і планує надати додаткові фінансові гарантії для підтримки авіаринку. Наразі проводяться консультації з міжнародними партнерами та готуються відповідні рішення уряду.

Через вимоги власника повітряного судна літак авіакомпанії SkyUp, що виконував рейс PQ0902 за маршрутом Фуншал (Мадейра, Португалія) — Бориспіль (Україна), був вимушений здійснити посадку в Кишиневі (Республіка Молдова). Попри всі зусилля авіакомпанії та готовність державних структур України звернутись до лізингодавця, власник літака надав категоричну відмову в той час, коли повітряне судно вже виконувало рейс до Києва. Авіакомпанія SkyUp зуміла домовитись про посадку в найближчому до території України аеропорту — в Кишиневі — та організувати трансфер для 175 пасажирів до Києва.

Польська авіакомпанія LOT здійснює авіарейси до більшості великих аеропортів України.