НАТО продовжує закликати Росію до деескалації – Столтенберг

НАТО продовжує закликати Російську Федерацію до деескалації військової напруги навколо України.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі з прем'єр-міністром Північної Македонії Дімітаром Ковачевскі заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми залишаємося готовими долучитися до змістовного діалогу, і передали наші письмові пропозиції до Росії. Союзники готові обговорювати відносини між НАТО і Росією, як знижувати ризики та підвищувати прозорість, а також контроль над озброєнням та роззброєнням, нерозповсюдженням (зброї масового знищення – ред.). Але НАТО не піде на компроміси стосовно ключових принципів - права кожної держави обирати свій власний шлях та здатності НАТО захистити та оборонити всіх союзників», - наголосив керівник Альянсу.

Читайте також: Відповідь на «гарантії безпеки» Росії складається з трьох головних частин – Столтенберг

Він відзначив, що Росія продовжує військове нарощування навколо України, що включає десятки тисяч боєготових військ, ракетне озброєння, здатне нести ядерну зброю, протиповітряні засоби та інші сучасні технічні спроможності.

«Все це буде поєднано із російськими навчаннями ядерних сил , які, як очкується, відбудуться протягом цього місяця. НАТО продовжує закликати Росію до деескалації. Будь-яка подальша російська агресія матиме важкі наслідки, і потягне високу ціну», - наголосив Єнс Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформу, НАТО і США передали Росії письмову відповідь на проєкти договорів про «гарантії безпеки», що були передані російською стороною у грудні минулого року. Вони відкинули ультимативні вимоги Кремля відмовитися від політики «відкритих дверей» НАТО та відмовитися від присутності в країнах, що є сусідніми до Росії.

Попри те, що ця відповідь не була призначена для оприлюднення, вчора текст обох документів був оприлюднений іспанським виданням «El País», при цьому в НАТО визнали автентичність тексту.

Президент Росії висловив «розчарування» відповіддю США і НАТО, звинувативши їх в «ігноруванні» російських безпекових пропозицій.

Фото: ОП