Суд у РФ відхилив позов Навального про зняття з обліку як екстреміста й терориста

У Росії Петушинський районний суд Владимирської області відхилив позов опозиціонера Олексія Навального, який відбуває термін у виправній колонії, про визнання незаконною постановку його на облік як екстреміста й терориста.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє "Комерсант".

«Суд вирішив відмовити у задоволенні адміністративного позову Олексія Навального», - оголосив рішення суддя Іван Язєв.

У січні Олексія Навального ще три на місяці залишили на профобліку. При цьому в колонії над його ліжком зняли табличку, на якій було написано, що він схильний до екстремізму й тероризму. Також з його одягу зняли смуги, що засвідчують постановку на облік.

Читайте також: МВС Росії оголосило у розшук Олега Навального

Раніше Навального поставили на облік у зв'язку з тим, що він вчиняв адміністративні правопорушення, щодо нього порушено кримінальну справу, а також він є засновником організації, визнаної в Росії екстремістською.

Опозиційний ТГ-канал SOTA опублікував відео з виступом Навального, який брав участь у засіданні суду по відеозв'язку.

«Я сиджу в цій в'язниці і стою на обліку як екстреміст і терорист, бо при владі нашій знаходяться не лише злодії та лицеміри, але ще просто якісь патологічні брехуни, яким важливо всіх інших звинуватити у якихось жахливих речах. Абсолютно волюнтаристським способом сказати: "Він терорист"», - заявив Навальний.

Як повідомлялося, у жовтні минулого року Навальний повідомив, що в колонії його зняли з обліку як схильного до втечі і поставили на інший облік - як схильного до екстремізму й тероризму.

Читайте також: Батька соратника Навального засудили до трьох років у справі про шахрайство

Раніше Навального та ще кількох його соратників внесли до списку терористів та екстремістів Росфінмоніторингу. У осіб, які потрапили до реєстру, заморожуються рахунки у банках. У червні минулого року Мосміськсуд за запитом прокуратури оголосив екстремістськими організаціями та заборонив структури опозиціонера (ФБК та регіональна мережа Штабов Навального).

Читайте також: Навальний подав п'ятий позов на керівництво колонії

З березня 2021 року Олексій Навальний перебуває у виправній колонії №2 у Покрові Владимирської області, де відбуває покарання у так званій справі "Ів Роше". Він, його прихильники та правозахисні організації вважають його засудження та заміну умовного терміну на реальний політичним. Згідно з вироком, політик повинен вийти на свободу не пізніше осені 2023 року. Проте проти нього порушені ще кілька кримінальних справ.