Політика-українофоба з РФ не обрали на посаду віцепрезидента ПАРЄ – депутат Кравчук

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи добилася припинення повноважень депутата Державної думи Російської Федерації Петра Толстого як віцепрезидента асамблеї.

Як передає Укрінформ, про це заступниця голови фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Євгенія Кравчук повідомила у Фейсбуці.

"Українофоб та голова російської делегації Петро Толстой не буде віцепрезидентом ПАРЄ! Асамблея підтримала оскарження, ініційоване українською делегацією спільно з латвійською колегою. Щойно асамблея проголосувала проти його кандидатури", - написала вона.

За словами Кравчук, на підтримку Толстого було 79 голосів, 106 — проти.

Вона зауважила, що така ситуація не є дивною, адже "риторика, яку дозволяв собі цей російський політик, несумісна зі стандартами і цінностями Ради Європи".

Читайте также: Депутат Гончаренко стал вице-президентом Комитета по миграции и беженцам ПАСЕ

"Ні, українці і росіяни – не "один народ". Ніхто не має права казати, що "України не існує, ніколи не існувало і ніколи не буде". Закиди Толстого на нашу адресу та на адресу наших союзників з Baltic+ не залишилися без уваги. Що посієш - те й пожнеш", - наголосила Кравчук.

Як повідомляв Укрінформ, заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук заявила про намір української делегації спільно з колегами з Baltic+ під час січневої сесії Парламентської Ради Європи оскаржити повноваження делегації Російської Федерації та повноваження депутата Державної думи РФ Петра Толстого як віцепрезидента ПАРЄ.

За словами члена української делегації в ПАРЄ Олексія Гончаренка, повноваження делегації Держдуми РФ оскаржуватимуть "на істотних підставах".

Згідно з процедурою ПАРЄ, такими підставами вважається порушення статті 3 статуту Ради Європи. У ній говориться, що кожна держава-член організації "обов'язково має визнавати принцип верховенства права" та гарантувати основні права людини всім особам, "які знаходяться під її юрисдикцією".