Експерти ICAO підготували звіт про посадку літака з Протасевичем у Мінську

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) завершила підготовку звіту про примусову посадку літака Ryanair у Мінську в травні 2021 року, після чого був заарештований білоруський журналіст Роман Протасевич, який перебував на борту.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на заяву організації.

Як зазначається, звіт про встановлення фактів щодо інциденту базується виключно на даних та інформації, які країни надали ІСАО, і включає оперативні деталі, технічний аналіз різних заходів і прийнятих рішень тощо.

Звіт був складений спеціальною групою з розслідування фактів, що складається з експертів ICAO в галузі авіаційної безпеки, експлуатації повітряних суден, аеронавігації та міжнародного повітряного права.

Деталі звіту не наводяться.

Читайте також: Група ICAO прибула до Білорусі для розслідування посадки літака з Протасевичем

"Доповідь стала доступна всім 193 членам організації, включаючи 36 країн, що входять в цей час до Ради ICAO. Представники Ради офіційно розглянуть будь-які подальші дії, які має вжити ІСАО за результатами висновків звіту під час засідання, яке заплановано на 31 січня", - йдеться у повідомленні.

Цього ж дня також буде розглянуто і запит Білорусі, яка вважає незаконними санкції, накладені на неї країнами та ЄС після інциденту.

Як повідомляв Укрінформ, 23 травня 2021 року літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, здійснив вимушену посадку в Мінську.

Читайте також: З Білорусі втік авіадиспетчер, який садив літак з ПротасевичемЗМІ

Після приземлення були затримані двоє пасажирів - колишній редактор опозиційного Телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич і його подруга, громадянка РФ Софія Сапега.

У кінці червня Протасевича і Сапегу перевели під домашній арешт.

Після інциденту з літаком Європейська рада вирішила застосувати додаткові індивідуальні санкції проти посадових осіб та державних установ Білорусі, а також обмежувальні заходи проти економіки країни.

Фото: EPA