У Нідерландах зі смолоскипами мітингували проти видобутку газу

Відео

У нідерландському місті Гронінген обурені мешканці зі смолоскипами в руках пройшлися центром міста, висловлюючи в такий спосіб своє невдоволення видобутком газу. 

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NOS.

“Кілька тисяч людей вийшли на вулиці Гронінгена, щоб протестувати проти планів видобувати більше газу. У муніципалітеті повідомили, що це близько 5 000 людей”, - йдеться у повідомленні.

Мешканці Гронінгена та місцева влада хочуть, щоб влада країни скасувала свій намір щодо додаткового видобутку газу, бо це призводить до руйнування їхніх домогосподарств. Вони наголошують, що видобуток газу змушує тремтіти землю, що призводить до тріщин та руйнування їхніх будинків.

Оскільки природний газ знаходиться під землею на глибині приблизно трьох кілометрів, видобуток газу може призвести до землетрусів.

Жителі Гронінгена кілька разів пережили такі землетруси.

Варто зазначити, що Нідерланди вирішили збільшити видобуток газу в Гронінгені через дефіцит газу в Європі.

Читайте також: У Нідерландах послаблюють карантинні обмеження

З жовтня 2021 року до вересня 2022 року видобуток в Гронінгені мав становити 3,9 млрд куб.м за звичайних погодних умов і 7,5 млрд куб. м у разі холодної зими. Наразі потреба в газі оцінюється в 7,6 млрд кубометрів для року з середніми значеннями температури повітря.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародне енергоагентство звинуватило Росію у загостренні газової кризи в Європі. Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль звинуватив Росію в енергетичній кризі, яка завдає збитків економіці Європи.

Росія може збільшити поставки газу щонайменше на третину від нинішнього рівня, але вона тримає спотові продажі обмеженими, незважаючи на високі ціни, заявив Біроль у коментарі журналістам у середу.

Це еквівалентно 3 мільярдам кубометрів на місяць, або новій партії скрапленого газу, що прибуває щодня.

У грудні ціни на газ почали зростати на тлі відмови Газпрому від бронювання потужностей газопроводу Ямал – Європа та відстрочення Німеччиною сертифікації «Північного потоку-2» на середину 2022 року. Наприкінці місяця ціна на газ у Європі перевищила $2150, що стало рекордом.

Фото: NOS