Саакашвілі знову відмовився від лікування

Експрезидент Грузії Міхеіл Саакашвілі заявив, що припиняє курс лікування доти, поки не будуть виконані санкції Служби державного інспектора щодо міністерства юстиції та Спеціальної пенітенціарної служби.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сторінку Саакашвілі у Фейсбуці.

Він стверджує, що 7 грудня його палату в госпіталі відвідали двоє співробітників лікарні при в'язниці N18 у Глданському районі Тбілісі, в яких він «упізнав людей, які брали участь у його тортурах».

«Сьогодні вранці (7 грудня – ред.) було оприлюднено звіт державного інспектора, який оштрафував Мін'юст за грубі порушення моїх прав. Приблизно через 6 годин після цього оголошення до моєї камери зайшли двоє співробітників 18-ї установи, це були одні з тих, хто мене катував. Вони повідомили мені, що оскільки я зіпсував апарат тиску, коли намагався себе захистити, коли вони погрожували провести медичні маніпуляції проти моєї волі, департамент вирішив застосувати до мене дисциплінарні заходи, включаючи обмеження відвідувань та обмеження на перегляд телевізора», - пише Саакашвілі.

За його словами, після цього його мати, у якої були всі дозволи на те, щоб увійти і відвідати Саакашвілі, провела на вулиці близько 4 годин і була відправлена ​​назад до Тбілісі.

«Крім того, мені не дозволяли відвідувати мого особистого лікаря близько 1 години, поки не втрутилася адміністрація лікарні. Це їх відповідь на звіт держінспектора. Їхня помста. Тому я припиню все лікування і не зупиню цей протест, поки вони не скасують так звані дисциплінарні заходи та не відновлять нормальний допуск відвідувачів до мене», - заявив Саакашвілі.

Після 50-денного голодування Саакашвілі проходить курс реабілітації у військовому шпиталі міста Горі. Раніше в Мін'юсті пояснили, що після завершення процесу лікування Саакашвілі повернуть до в'язниці №12 у місті Руставі, куди його було поміщено відразу після затримання 1 жовтня.

Як пише Новини-Грузія, Саакашвілі у шпиталі сьогодні відвідав його особистий лікар, Ніколоз Кіпшидзе, який після відвідування зачитав послання Саакашвілі журналістам.

За його словами, Саакашвілі дуже нервувався і негативно відреагував на те, що у нього в палаті опинилися співробітники Глданської в'язниці №18. Лікар також зазначає, що телевізор у палаті екс-президента все ще є.

Як повідомляв Укрінформ, Служба державного інспектора Грузії завершила вивчення законності оприлюднення Пенітенціарною службою та Міністерством юстиції персональних даних третього президента країни Міхеіла Саакашвілі.

За інформацією ЗМІ, Мін'юст Грузії було оштрафовано на 500 ларі (161 долар), Пенітенціарну службу - на 2000 ларі (647 доларів) за порушення, передбачені статтею 44 закону Грузії «Про захист персональних даних».

1 жовтня 2021 року Міхеіла Саакашвілі затримали в Грузії, де проти нього порушено кілька кримінальних справ.

Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування.

8 листопада його перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його «тягнули по землі, тягли за волосся та кілька разів ударили по шиї».

МЗС України закликало перевести Саакашвілі до громадянської медустанови.

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при Міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення експрезидента Міхеіла Саакашвілі до тюремної лікарні, де видно, як його туди заносять, тримаючи за руки та ноги.

Після публікації кадрів посла Грузії у Києві Георгія Закарашвілі вдруге викликали до МЗС України. Київ заявив про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження з Міхеілом Саакашвілі, який є громадянином України.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова висловила думку, що оприлюднені відеозаписи про переведення Міхеіла Саакашвілі до тюремної лікарні можна кваліфікувати як тортури.

18 листопада, на 49-й день голодування, Саакашвілі знепритомнів, після чого його перевели до реанімації.

Пізніше колишнього президента Грузії перевезли до військового шпиталю міста Горі, оскільки його самопочуття погіршилося. Там Саакашвілі припинив голодування.

Фото: Instagram