Президенту Чилі оголосили імпічмент після даних Pandora Papers

Президенту Чилі Себастьяну Піньєрі було оголошено імпічмент нижньою палатою національного парламенту через дані про його операції, оприлюднені у Pandora Papers.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Голосування за імпічмент зібрало мінімальні 78 голосів, необхідних у Палаті депутатів зі 155 членів та відбулося після марафонської 20-годинної сесії Сенату. 67 депутатів проголосували проти імпічменту, зокрема декілька представників опозиції. Інші утрималися або були відсутні.

Парламентарії вирішили усунути його через звинувачення у тому, що президент, нібито, сприяв продажу майна своєї родини, використовуючи офшорні компанії.

Опубліковані документи засвідчили, що один з синів Піньєри використовував офшорні компанії на Британських Віргінських островах для продажу гірничого проєкту "Домінга", співвласником якого була родина президента.

Читайте також: Зеленський - про розслідування Pandora Papers: «Квартал 95» не причетний до відмивання грошей

Після цього голосування відбудеться розгляд питання про усунення від влади президента у Сенаті Чилі. Піньєра навряд чи буде усунений верхньою палатою чилійського парламенту з 43 депутатів, де опозиція має лише 24 з 29 голосів, необхідних для відсторонення президента.

Як повідомлялося, розслідування Pandora Papers було здійснене Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) та представниками 150 редакцій з усього світу. Воно викриває офшорні активи 35 колишніх та діючих світових лідерів. У цьому списку - експрем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, король Йорданії Абдалла II, президент Кенії Ухуру Кеніата. Крім того, розслідування викриває причетність російського медіаменеджера Костянтина Ернста до мільярдної приватизаційної угоди у РФ.

Загалом проєкт Pandora Papers опрацював 11,9 мільйона файлів з 14 офшорних юридичних фірм і постачальників послуг. Документи знімають завісу з фінансової системи, яка дозволяє 0,1% людей на планеті приховувати свій статок від податкових інспекторів, контролюючих органів і громадськості. ICIJ отримала документи і поділилася даними з журналістами з 117 країн.