Президент Португалії розпустив парламент

Президент Португалії Марселу Ребелу ді Соуза розпустив парламент і призначив дострокові вибори на 30 січня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

«Це єдиний спосіб дозволити португальцям вирішувати, чого вони хочуть у найближчі роки», - сказав у телевізійному зверненні президент Португалії.

Зазначається, що минулого тижня парламент відхилив запропонований соціалістичним урядом меншості законопроєкт про бюджет на наступний рік, покінчивши з шістьма роками відносної політичної стабільності за прем’єрства Антоніу Кошти. Це рішення підтримали колишні ліві союзники соціалістів, Лівий блок і комуністи, а також усі праві партії.

Читайте також: Прем'єр Північної Македонії оголосив про відставку

Ребелу ді Соуза сказав, що відсутність підтримки залишила правлячу партію "наодинці".

За результатами опитування, проведеного Aximage, 54% з 803 респондентів вважають дострокові вибори поганими для країни, а 68% вважають, що жодна партія не отримає більшості місць у парламенті.

Як повідомляв Укрінформ, 4 листопада Державна рада Португалії схвалила пропозицію президента Марселу Ребелу ді Соуза про розпуск парламенту, що відкриває шлях до дострокових виборів.

Президент Португалії попереджав, що у разі несхвалення проєкту бюджету на наступний рік він може розпустити парламент та оголосити дострокові вибори.