Франція повертає посла в Австралію після скандалу з субмаринами

Франція повертає свого посла в австралійську столицю Канберру після погіршення відносин між двома країнами через скандал із субмаринами.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

«Я попросив нашого посла повернутися в Канберру з двома місіями, щоб допомогти переглянути умови наших відносин з Австралією в майбутньому і захистити наші інтереси...», - заявив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан на парламентських слуханнях.

За його словами, Париж повністю переглянув свої двосторонні відносини з Австралією з урахуванням зриву угоди щодо підводних човнів, яка була частиною ширшої стратегії.

«Якщо почати заново в наших двосторонніх відносинах, це ніяк не вплине на нашу рішучість продовжувати бути присутнім в Тихоокеанському регіоні», — уточнив він.

При цьому Жан-Ів Ле Дріан не уточнив дату повернення французького посла в Австралію.

Читайте також: Джонсон пропонує Макрону поновити співпрацю після скандалу з субмаринами

Як повідомляв Укрінформ, США, Британія й Австралія оголосили про створення альянсу AUKUS, який має на меті протистояти експансії Китаю в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Австралія розірвала багатомільярдний контракт із Францією на будівництво дизельних підводних човнів, натомість уклавши угоду зі США про постачання атомних субмарин. Це викликало різку реакцію з боку офіційного Парижа на адресу обох країн.

Невдовзі стало відомо, що зустріч на полях Генасамблеї ООН за участю глав МЗС Франції, Британії, Німеччини, а також держсекретаря США, була скасована через проблеми з графіком.

Цього тижня президент Франції Еммануель Макрон прийняв державного секретаря США Ентоні Блінкена, який прибув до Парижа вперше після різкого погіршення відносин між двома країнами через скандал із субмаринами.