Засуджена опозиціонерка Колесникова не проситиме Лукашенка про помилування

Білоруська опозиціонерка Марія Колесникова, засуджена на 11 років, заявила, що не має наміру просити Олександра Лукашенка про помилування. Рішення суду у своїй справі вона назвала вироком всій системі.

Як передає Укрінформ, про це політув'язнена заявила РБК. Російське видання передало Колесниковій запитання й отримало відповіді.

«Я не винна, і ні про яке прохання про помилування не може бути й мови», - заявила Колесникова.

Читайте також: Правозахисники нарахували в Білорусі понад 700 політв'язнів

Вона назвала рішення суду, підконтрольного Лукашенку, вироком всій системі Білорусі, а не окремим представникам опозиції.

За словами політув'язненої, їй неодноразово пропонували піти на угоду зі слідством у тому чи іншому форматі, зокрема "інтерв'ю" білоруському держтелебаченню, проте вона відмовлялася.

«Пропозиції родині покинути Білорусь, написати прохання про помилування, листи, знятися в кіно і бути на свободі - це свідчення того, що влада не розуміє, що проблема не в мені і в Максимі (юрист, опозиціонер Максим Знак, засуджений паралельно з Колесниковою, - ред.)», - пояснила політув'язнена.

Колесникова наголосила, що нинішня влада в Мінську «втратила легітимність, довіру в очах білорусів». «Банді наперсточників віри немає і бути не може, якщо навіть у такій ситуації вони не здатні до чесної гри» - підкреслила опозиціонерка.

Читайте також: Білорусь перетворюється на військову базу Росії – МЗС відповіло на слова Лукашенка про Україну

Як повідомляв Укрінформ, 6 вересня Марію Колесникову і Максима Знака засудили до 11 і 10 років позбавлення волі відповідно. Їх визнали винними за трьома статтями КК РБ: ч. 3 ст. 361 (заклики до дій проти національної безпеки), ч. 1 ст. 357 (змова з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом), ч. 1 ст. 361-1 (створення екстремістського формування і керівництво ним).

21 вересня Колесникова і Знак оскаржили вироки.

У Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Читайте також: У Білорусі росіянці Сапезі продовжили арешт до 25 грудня

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

На початку цього тижня Колесникова отримала премію з прав людини імені Вацлава Гавела за 2021 рік, яка присуджується ПАРЄ.

Фото: tut.by