Талібан заявив про завершення війни в Афганістані - його противники кажуть, що боротьба триває

Ісламістський рух «Талібан» заявив про завершення війни в Афганістані та повне захоплення Панджшеру – останнього непідконтрольного талібам регіону країни.

Про це оголосив речник Талібану Забіхулла Муджахід на пресконференції, передає Укрінформ з посиланням на Tolo News.

Панджшер залишався єдиною із 34 провінцій Афганістану, яка продовжувала протистояти талібам. Як передає CNN, в разі, якщо ця заява відповідає дійсності, це означає, що Талібан контролює кожну афганську провінцію.

Читайте також: Штати вважають імовірною нову громадянську війну в Афганістані

Водночас Національний фронт спротиву Афганістану, бійці якого борються з наступом талібів у Панджшерській долині, відкидають заяву Талібану. Зазначається, что фронт контролює кілька районів провінції.

«Супротив все ще продовжується по всій долині», - заявив CNN представник фронту Алі Назарі.

На фотографіях та відеозаписах, розповсюджених у соцмережах, видно піднятий білий прапор талібів на будівлі, що, ймовірно, була канцелярією губернатора Панджшеру у столиці провінції Базарак.

Читайте також: Таліби відклали оголошення складу нового уряду в Афганістані

Заява талібів пролунала після того, як на вихідних відбулися жорстокі бої у Панджшерській долині, під час яких загинула велика кількість людей, передає телеканал.

Тим часом ширяться чутки, що лідери спротиву - засновник Національного фронту спротиву Афганістану Ахмад Масуд та колишній віцепрезидент Амрулла Салех - втекли до Таджикистану.

Як повідомлялося, 15 серпня таліби без бою увійшли до столиці Афганістану Кабула.

Талібан заявив про утворення Ісламського емірату Афганістан.