За енергобезпеку в Держдепі відповідатиме критик Nord Stream 2

Старшим радником з енергетичної безпеки в Державному департаменті США призначено критика газогону Nord Stream 2 Амоса Гохштейна.

Як передає Укрінформ, про це у Твіттері повідомив держсекретар Ентоні Блінкен.

«Призначаю Амоса Гохштейна старшим радником з енергетичної безпеки. Він володіє унікальними можливостями для розробки та реалізації комплексної стратегії щодо зміцнення глобальної енергетичної безпеки», - написав Блінкен.

Раніше, за президента Барака Обами, Амос Гохштейн працював спеціальним посланцем і координатором з міжнародних енергетичних питань у Держдепі, був радником Джо Байдена, коли той обіймав посаду віцепрезидента.

За даними Axios, Гохштейн відомий як критик проєкту Nord Stream 2: у 2019 році він назвав його «екзистенціальною кризою, що стоїть перед Україною».

Інший критик газопроводу, сенатор-демократ Джин Шахін, високо оцінила це призначення. «Враховуючи досвід і знання Амоса Гохштейна, це ­ правильний вибір для нагляду за реалізацією угоди про Nord Stream 2, - написала вона у Твіттері. - Адміністрація Байдена повинна й надалі усувати та мінімізувати ризики для енергетичної безпеки, пов'язані з цим трубопроводом».

Водночас деякі експерти висловлюють сумніви щодо зміни політики адміністрації США в цьому напрямку.

Читайте також: Байден призначив критика Nord Stream 2 спецпредставником з енергетики – ЗМІ

«Це може бути спробою навести мости як з урядами країн Східної Європи, так і з незадоволеними демократами у Конгресі, - зазначив старший науковий співробітник Фонду захисту демократій Метью Цвейг.  - Я не бачу, щоб адміністрація розглядала можливість якогось серйозного розвороту... Гадаю, це радше упаковка».