Байден призначив критика Nord Stream 2 спецпредставником з енергетики – ЗМІ

Президент США Джо Байден призначив колишнього радника Амоса Гохштейна спецпредставником Державного департаменту з питань енергетики, який відповідатиме за реалізацію американсько-німецької угоди, щоб завершити будівництво газопроводу "Північний потік-2".

Про це повідомляє Axios з посиланням на джерела, передає Укрінформ.

Зазначається, що Гохштейн був одним з основних противників будівництва “Північного потоку-2”.

Як пише видання, джерела, які знають Гохштейна, здивовані, що він погодився взяти на себе роботу, що, здавалося б, суперечить його позиції щодо проєкту.

“Вони (адміністрація США - ред.) намагаються приховати цю жахливу угоду за його (Гохштейна - ред.) авторитетом, сподіваючись, що це змусить людей забути, наскільки погана ця угода”, — сказав співрозмовник видання.

Читайте також: Проти Nord Stream 2 виступили глави парламентських комітетів дев’яти країн

Інший співрозмовник Axios висловив думку, що Гохштейн “докладатиме всіх зусиль, аби реалізувати ефективну стратегію регулювання загрозою”.

Це призначення не потребує затвердження членами Сенату, пише видання. Повідомляється також, що за словами офіційного представника Байдена, призначення Гохштейна перебуває у розробці певний час.

Сам чиновник відмовився коментувати інформацію про своє призначення.

Гохштейн був спецпредставником Держдепу з міжнародних енергетичних питань з 2014 по 2017 рік, контролюючи зовнішньополітичну діяльність США з питань енергетики та консультуючи Байдена.

Читайте також: Німеччина запевнила у готовності до консультацій щодо Nord Stream 2 – Офіс Президента

У 2017 році він був призначений у наглядову раду “Нафтогазу України”, де працював над антикорупційними реформами.

Під час перших слухань у справі про імпічмент Трампа колишня помічниця президента Фіона Гілл заявила, що Гохштейн був одним з тих, хто першим попередив її про масштаби тіньової політики Трампа.

У 2020 році Гохштейн оголосив, що йде з ради директорів Нафтогазу, аргументуючи своє рішення тим, що український уряд відступив у боротьбі з корупцією.

Читайте також: Угода США і Німеччини про Nord Stream 2 стане провальною для України, якщо нічого не робити - Зеркаль

Як повідомлялося, «Північний потік-2» – це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром».

Нещодавно Німеччина та США досягли угоди, згідно з якою Америка не чинитиме опору добудові газогону, а Німеччина зобов’язується вжити санкцій у разі агресії Росії проти України, а також допомогти Україні в енергетичній трансформації.