ЗМІ: секретні файли про есмінець Defender загубив британський кандидат у посли при НАТО

Секретні документи Міністерства оборони Великої Британії з детальною інформацією про есмінець Defender та британські збройні сили, знайдені у графстві Кент на автобусній зупинці, належали чиновнику Ангусу Лепслі.

Про це повідомляє видання The Guardian із посиланням на кілька джерел в уряді, передає Укрінформ.

За даними джерел, високопосадовець Лепслі мав отримати посаду посла Великої Британії в НАТО.

Однак після інциденту із втратою документів Лепслі, ім'я якого раніше не називалося, позбавили доступу до секретної інформації.

Крім цього, щодо нього призначена перевірка, а самого чиновника перевели з Міноборони в Міністерство закордонних справ і у справах Співдружності Націй, звідки він раніше прийшов в оборонне відомство.

Читайте також: У Британії з'ясували, як таємні документи стосовно есмінця Defender потрапили на зупинку

Остаточного рішення про його покарання поки немає. Видання зазначає, що найбільш поширеним покаранням для держслужбовців у такій ситуації є тимчасове призупинення допуску до секретних матеріалів, без якого вони не можуть виконувати свою роботу.

Підвищення Ангуса Лепслі зараз вважається малоймовірним, але не виключається, пише The Guardian.

Відомо, що Лепслі перебував на держслужбі з 1991 року. Він також працював в адміністрації тогочасного прем'єр-міністра Тоні Блера перед тим, як перейти до Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності Націй.

Читайте також: Путін звинуватив США у причетності до інциденту з британським есмінцем Defender

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці червня у Великій Британії у графстві Кент на автобусній зупинці знайшли секретні документи Міністерства оборони, що містять детальну інформацію про есмінець Defender та британські збройні сили.

23 червня Міноборони РФ заявило, що російські військові та прикордонники відкрили «попереджувальний» вогонь та зробили «попереджувальне» бомбометання по курсу британського есмінця Defender, коли він проходив біля берегів окупованого РФ Криму.

У Міністерстві оборони Великої Британії спростували заяву РФ про відкриття попереджувального вогню по есмінцю Defender, а також заперечили, що на шляху проходження корабля російською стороною проводилося бомбометання.

У британському відомстві додали, що корабель Королівського флоту здійснював мирний прохід територіальними водами України відповідно до норм міжнародного права.

Голова уряду Великої Британії Борис Джонсон заявив, що британський есмінець Defender діяв законно у міжнародних водах біля узбережжя окупованого РФ українського Криму.

Розслідування Міноборони Великої Британії встановило, що секретні документи з детальною інформацією про есмінець Defender та британські збройні сили, які були знайдені у графстві Кент на автобусній зупинці, не були результатом шпигунства.