Лукашенко може використовувати присутність військ РФ для шантажу Заходу – Тихановська

Режим Лукашенка може використовувати присутність російських військ на території Білорусі для шантажу західних сусідів та України, вважає лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська.

 Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона заявила під час зустрічі з білоруською громадою, що відбулася в неділю на набережній Мангеттена, де зібралося близько пів тисячі білорусів з усієї Америки.

«Режим може використовувати наявність російських військ для шантажу західних сусідів та України. Про це зараз багато говорять, - сказала вона. - Загрози можуть бути найрізноманітніші».

Водночас, на її думку, для демократичних змін у Білорусі присутність російських військ загрози не становить. «Такі навчання проводяться часто, і явної загрози для Білорусі я не бачу, хоча я не фахівець у цих питаннях», - додала вона.

Читайте також: Тихановська каже, що приїхала до США для налагодження дипломатичних відносин

Відповідаючи на запитання Укрінформу, чи відчуває білоруська опозиція підтримку з боку України, вона сказала: «Українці з нами, українці підтримують нас. І той факт, що вони приймають стільки релокантів (переселенців), послабили законодавство, щоб дати людям можливість влаштовуватися на роботу й відкривати свої бізнеси, – це вже велика підтримка».

Водночас, на її думку, Україна доволі обережно висловлює свою політичну позицію, оскільки Лукашенко вдається до властивої для нього тактики - шантажу.

«Ми відчуваємо цю підтримку, у нас відбувається спілкування на високому рівні з представниками України, потроху зміцнюватимемо й далі ці зв’язки», - додала вона.

Як повідомлялося,  у вересні 2021 року на території Білорусі пройдуть масштабні спільні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2021». Експерти розглядають цей захід як один з основних на шляху поглинання самостійності цієї країни РФ і бачать небезпеку для України.

Головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак заявляв, що ці навчання потенційно становлять загрозу для України.