МВС Литви: Кількість нелегальних мігрантів з Білорусі за рік зросла у 22 рази

Кількість нелегальних мігрантів, які незаконно перетинають кордон Литви з боку Білорусі, зросла у 22 рази у порівнянні з минулим роком.

Про це під час спільного засідання комітетів Європарламенту із закордонних та внутрішніх справ заявила очільниця МВС Литви Агне Білотайте, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Литва та все демократичне суспільство стикаються з гібридною атакою. Нелегальна міграція використовується як зброя. Останнім часом критично зросла кількість нелегальних перетинів кордону з боку Білорусі, сягнувши 1660 випадків. Це в 22 рази більше, ніж у 2020 році, і у 45 разів більше у порівнянні з 2019-м. Лише протягом одного дня у липні кількість нелегальних мігрантів перевищила сумарні показники відразу двох попередніх років», - розповіла Білотайте.

За її словами, у 2019 році кордон намагалися нелегально перетнути 37 нелегалів, торік - 74, всі – громадяни Росії та Білорусі.  цьогоріч половина всіх нелегальних мігрантів припадає на громадян Іраку, решта прибули здебільшого з Конго, Камеруну, Гвінеї, Ірану, Сирії та інших країни.

Читайте також: ЄС готовий посилити санкції проти Білорусі, якщо потік мігрантів не припиниться

«Це частина гібридної війни проти Литви… Це помста за те, що Литва надає безпечний притулок громадянам Білорусі, які переслідуються у власній країні за прагнення до демократії. Це також є війною проти усього ЄС та західних демократій», - підкреслила глава МВС Литви.

Вона нагадала, що режим Лукашенка після запровадження європейських санкцій відкрито погрожував ЄС, що не зупинятиме нелегальних мігрантів на шляху до Європи. За її словами, йдеться не про неспроможність контролювати міграцію, а про використання знедолених людей як знаряддя війни.

Міністр продемонструвала свідчення того, що біженці організовано доставляються в Білорусь, а потім – на кордони Євросоюзу. Це документи затриманих мігрантів із позначками прикордонних та міграційних органів Білорусі, авіаційні квитки «в один бік» та туристичні ваучери, що організовувалися за допомогою турагентства, асоційованого з адміністрацією Лукашенка. Останнім часом, за її словами, нелегальні мігранти прибувають до кордону з Литвою взагалі без будь-яких документів. При цьому до Мінська з Іраку щотижня курсують чотири авіарейси, а з Туреччини літаки прибувають щодня.

Читайте також: Литва хоче відгородитися від Білорусі стіною за понад €40 мільйонів

Білотайте окремо наголосила, що після фіксації фактів нелегального перетину кордону литовська влада кілька разів зверталася по допомогу до білоруських прикордонників, але жодного разу не отримала відповіді. При цьому деякі з мігрантів повідомляли, що до кордону їх супроводжували люди у військових одностроях, що може бути ознакою прямого залучення прикордонних органів Білорусі до контрабанди людьми.

Як повідомляв Укрінформ, після запровадження Євросоюзом нового пакету санкцій проти режиму Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що країна не контролюватиме потік біженців, наркотиків та зброї на кордоні з ЄС. Після цього на кордоні Литви кількість нелегальних мігрантів зросла в десятки разів.