Перешкоджання Росією роботі СММ є неприйнятими – Штати в ОБСЄ

Перешкоджання роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ) з боку керованих Росією сил є неприйнятними й має припинитися.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив в.о. тимчасово повірений у справах США в ОБСЄ Джеймс Донеган під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 8 липня.

"Дії з перешкоджання СММ, які вживаються керованими Росією силами, є неприйнятними. Ми закликаємо Росію дати команду силам, якими вона керує на сході України, забезпечити СММ та її спостерігачам повну свободу пересування, яка потребується для виконання мандату Місії, а також припинити атаки на БПЛА та інші технологічні засоби, які оплачені державами-учасницями цієї Постійної ради", - заявив він.

Читайте також: Переговори в ТКГ зайшли в тупик через позицію Росії - Україна в ОБСЄ

За словами американського дипломата, хоча Росія і намагається позиціонувати себе як "посередника" у спричиненому нею конфлікті, "Москва невпинно перешкоджає шляхам врегулювання".

"Росія та сили, які вона озброює, тренує, якими керує і з якими поруч воює, щодня атакують БПЛА Місії шляхом втручання у роботу їх сигналу або ж обстрілів зі стрілецької зброї . Також атакують камери Місії", - заявив Донеган.

Читайте також: ОБСЄ фіксує трикратне збільшення порушень «тиші» на сході України

Як повідомляв Укрінформ, під час засідання Постради ОБСЄ у четвер Європейський Союз також закликав Росію забезпечити безперешкодне пересування Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ) на території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).