Іран заявив про створення безпілотника, що долає 7000 кілометрів

Командувач Корпусом вартових Ісламської революції Хосейн Саламі заявив, що іранські військові мають у своєму розпорядженні безпілотники, здатні подолати без посадки сім тисяч кілометрів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Defense Post.

"Ми маємо безпілотники, які можуть пролітати 7 000 кілометрів автономно та приземлитися назад у тому ж місці або деінде", - сказав генерал Хосейн Саламі, виступаючи на державному телебаченні.

Досі найбільша дальність в Ірані була у безпілотників "Газа" - вони здатні подолати до 2 тисяч кілометрів, а потім повернутися на базу.

Читайте також: Іран заявляє, що ядерна угода можлива, але переговори не триватимуть вічно

Повітряні сили Ірану складаються переважно із застарілих американських винищувачів, куплених за правління шаха, якого скинули з трону у 1979 році. Утримання цих літаків у придатному стані тягне за собою великі збитки після запровадження проти Тегерану американських санкцій.

Раніше повідомлялося, що Білий дім має намір завершити процес повернення до ядерної угоди з Іраном протягом шести тижнів, що залишилися до інавгурації новообраного президента Ірану Ібрагіма Райсі.

Читайте також: Блінкен зустрівся з новим головою МЗС Ізраїлю: говорили про Іран та Палестину

У Відні, починаючи з квітня, відбулося шість раундів переговорів з Іраном за участю Великої Британії, Франції, Німеччини, РФ та Китаю, при цьому США не були присутні на переговорах, але брали участь у них через посередників ЄС. Наразі віденські переговори на паузі, очікувано до початку липня.

Адміністрація Джо Байдена виступає за продовження переговорів з Іраном задля відновлення Спільного всеосяжного плану дій, що обмежував можливості Тегерану щодо створення ядерної зброї в обмін на скасування західних санкцій. Цю угоду було укладено 2015 року між Іраном, США, РФ, Китаєм, Великою Британією, Францією та Німеччиною.

За президентства Дональда Трампа США у 2018 році вийшли з цієї угоди.