Блінкен назвав Німеччину найближчим другом США

США та ФРН є найближчими партнерами та будуть продовжувати зміцнювати разом трансатлантичний союз.

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен перед зустріччю з канцлером ФРН Ангелою Меркель 23 червня в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«США не мають кращого партнера, кращого друга в світі, ніж Німеччина», - заявив Блінкен.

Він підкреслив, що жодна країна не може протистояти сьогоднішнім викликам самостійно. Кооперація між Вашингтоном і Берліном, за словами дипломата, є зразком співпраці в багатьох сферах, зокрема щодо кліматичних змін або кібератак. Дві країни усвідомлюють, що мають знайти шляхи співпраці між собою та з іншими. Президент США Джо Байден, за словами Блінкена, присвятив перші півроку свого президентства саме відродженню участі країни в альянсах, двосторонніх контактах, міжнародних інститутах тощо.

Читайте також: Меркель у промові про напад Німеччини на СРСР згадала російську анексію Криму та схід України

Меркель висловила задоволення тим, що США повернулися на міжнародну арену як глобальний гравець. Вона зауважила, що під час нещодавньої зустрічі з американським президентом Байденом на саміті G7 та пізніше на саміті НАТО співбесідники знайшли спільну позицію, «яка дозволяє геополітичні виклики в світі не лише визначити, але й узгодити спільну поведінку; це стосується, зокрема, Росії, Китаю». Канцлер зауважила, що обмін буде продовжено, «також з урахуванням результатів зустрічі Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним». Вона привітала факт зустріч двох президентів та зауважила, що «попри всі протиріччя у світі, треба завжди тримати канали комунікації відкритими, чітко визначати свої інтереси та позиції і дивитись, де є «коридори рішень».

Читайте також: Маас і Блінкен обговорили Nord Stream 2 і «альтернативний» договір на транзит Україною

Візит до Берліна 23-24 червня є першим двостороннім візитом у Європу глави Державного департаменту США. Одною з його цілей є участь у конференції по Лівії, але також зустрічі з німецькими політиками.

Меркель планує здійснити візит до Вашингтона в липні. Вважається, що одною з основних тем переговорів буде газопровід «Північний потік-2», щодо якого сторони мають різні позиції.