Канада підтримує обмеження прав Сирії в ОЗХЗ

Канада схвалює позбавлення Сирії права голосу в Організації із заборони хімічної зброї та недопуск представників режиму Асада до посад в ОЗХЗ.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це в Оттаві заявив міністр закордонних справ Канади Марк Гарно.

“Канада рада, що Конференція держав-учасниць Конвенції про заборону хімічної зброї ухвалила проєкт рішення під назвою “Розуміння щодо володіння та застосування Сирійською Арабською Республікою хімічної зброї”. Це рішення підтверджує рішучість міжнародної спільноти притягти Сирію до відповідальності за володіння та використання нею хімічної зброї”, - сказав Гарно.

Читайте також: Члени ОЗХЗ у Гаазі проголосували за обмеження прав та привілеїв Сирії

Він наголосив, що “жертви воєнних злочинів сирійського режиму заслуговують на те, аби відповідальні особи були покарані за ці мерзенні дії”.

“Застосування хімічної зброї - це огидне порушення міжнародного права, і виконавці цих злочинів повинні негайно постати перед справедливістю”, - зазначив міністр.

Гарно закликав режим Асада у Сирії “розкрити усі запаси хімічної зброї, аби її можна було достовірно знищити”.

“Ми - рішучі прихильники ОЗХЗ та продовжимо працювати із нашими партнерами над недопущенням використання хімічної зброї”, - зауважив дипломат.

Читайте також: Сирія обстріляла ядерний реактор в Ізраїлі - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, члени Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) проголосували за призупинення ряду прав і привілеїв Сирії в цій організації.

Раніше слідча група ОЗХЗ оприлюднила другу доповідь, яка підтверджує причетність режиму Асада до застосування 4 лютого 2018 року в м. Саракіб (Сирія) хімічної зброї. У ньому зазначається, зокрема, що сирійські ВПС скинули контейнер з хлористими речовинами, які уразили значну територію. Міжнародна організація визнала це навмисним актом, який призвів до страждань та жертв серед мирного населення Сирії.