У Навального показали таємниці валдайської дачі Путіна

Відео

Фонд боротьби з корупцією оприлюднив нове розслідування про розкішні умови валдайської дачі президента Росії Володимира Путіна. 

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням сайт і Ютуб-канал Навального.

Згідно кадастрової документації, площа резиденції становить 250 гектарів. З них 150 гектарів офіційно належать Російської Федерації і знаходяться в безстроковому користуванні у ФСО. На них розташовуються господарські споруди - склади, гаражі, ангари, а також невеликі гостьові будиночки.

Решта землі оформлена на ТОВ «Прайм», яке належить близькому Путіну олігархові Юрію Ковальчуку, який є основним акціонером банку «Росія». «Прайм» здає цю частину резиденції в оренду Управлінню справами президента РФ.

Відповідно до фінансової звітності фірми, за останні десять років «Прайм» заробив на послугах оренди 2,7 млрд руб. ($35,5 млн).

Читайте також: Навальний позивається через цензуру на колонію, у якій сидить

На орендованій у «Прайма» території знаходяться близько 80 будівель. Серед них основний чотириповерховий особняк площею 3500 квадратних метрів, китайський павільйон, російська хата, лазні, сауна, стайня, майданчик для гольфу, дитячий майданчик з гірками, віп-ресторан з кінозалом, боулінгом, більярдною і міні-казино, а також власна Володимирська церква, включена до реєстру РПЦ.

Також неподалік від основної резиденції знаходиться будинок у два рази більше - це спа-комплекс з двома підземними поверхами загальною площею майже 7 тис. квадратних метрів. На поповерхових планах цієї будівлі можна виявити солярій, флоат-басейн, кріокамери, масажні ванни, кабінети стоматології, косметології, грязелікування і лімфопресу, 25-метровий басейн і окремий масажний блок.

Читайте також: Байден запровадив надзвичайну ситуацію у США через дії Росії

На іншому поверсі розташовані спальня, 200-метровий хол, 500-метрова вітальня, сервірувальна кімната, спеціальний ліфт для їжі і приміщення для акваріума площею 13 кв. метрів. На підвальному поверсі знаходяться кімнати персоналу та технічні приміщення, в тому числі для обслуговування соляного флоат-басейну, грязелікування, а також для спецзв'язку.

На думку ФБК, Валдайская резиденція є улюбленою у Путіна. Про неї доступної інформації дуже мало - офіційних фотографій і даних на держзакупівлі.

Раніше, в січні 2021 року ФБК випустив фільм-розслідування «Палац для Путіна», в якому йшлося про те, що президент Росії користується резиденцією під Геленджиком на Чорному морі, яка коштувала не менше 100 млрд. руб. ($1,3 млн) і побудованої на гроші його друзів і пов'язаних з ними компаній. Цей ролик на Ютубі подивилися більше 115 мільйонів разів.

Сам Путін заявляв, що палац не належить ні йому самому, ні його родичам. Пізніше власником палацу в Геленджику себе оголосив інший близький друг президента олігарх Аркадій Ротенберг. Але за даними видання «Собеседник», насправді палац може контролювати все той же Юрій Ковальчук.