Столтенберг пояснив, навіщо Британія нарощує свій ядерний арсенал

Оголошений нещодавно інтегрований огляд елементів ядерного стримування Британії є частиною відповіді на зростання ядерних загроз від дій Росії та з боку ядерних спроможностей Китаю.

Про це у вівторок у Брюсселі під час пресконференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн-союзниць, відповідаючи на запитання журналістів, заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я говорив з прем’єр-міністром Борисом Джонсоном вчора, і він проінформував мене про зроблений Інтегрований огляд. Я також говорив кілька днів тому з Секретарем (Домініком) Раабом, міністром закордонних справ, і з міністром оборони - вони мали те ж послання: уточнення політики Великої Британії із ядерного стримування є відображенням підвищення та суттєвої модернізації російських та китайських спроможностей», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Британія розглядає Росію та Китай як найбільші загрози національній безпеці

При цьому він зауважив, що британські спроможності ядерного стримування інтегровані в політику стримування НАТО, тож Велика Британія робить дуже суттєвий внесок у колективну оборону та є дуже важливим союзником, який є другим в Альянсі за внесками в оборонний бюджет. При цьому країна залишається потужним прихильником міжнародної системи контролю над озброєнням, як і НАТО, яке є міжнародною платформою для досягнення прогресу в цій сфері.

Столтенберг наголосив, що головною метою НАТО є світ без ядерної зброї. Але, доки існуватиме ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним Альянсом. Водночас протягом десятиліть НАТО знаходилося на передовій міжнародних зусиль з контролю над озброєнням, і буде продовжувати це робити, що відображено у програмному документі НАТО 2030.

«Ми вітали рішення США і Росії продовжити дію нової угоди START (СНО – Договір з обмеження стратегічних наступальних озброєнь), яка залишається єдиним документом у світі, що обмежує кількість ядерних боєголовок у світі. Але нові виклики у тому, що як Росія, так і Китай проводять суттєву модернізацію своїх ядерних арсеналів та систем озброєння, зброї великої дальності. Тут, у Європі, ми бачили розгортання Росією ядерних ракет середньої дальності, що зруйнувало ДРМСД (Договір про обмеження ракет малої та середньої дальності - англ. – IMF)», - підкреслив Столтенберг.

Читайте також: Франція вважає обґрунтованим рішення Британії збільшити ядерний арсенал

Він нагадав, що ці російські ракети (SSC-8, або 9M729 – ред.) є зброєю, яка може досягати всіх європейських міст, має скорочений час підльоту та попередження, ці ракети мають подвійне призначення, вони мобільні, і їх важко виявляти. За словами Столтенберга, розгортанням цих нових озброєнь Росія не лише фактично спричинила руйнацію ДРСМД, але також знизила «поріг» для використання ядерної зброї у будь-якому потенційному конфлікті. Крім цього, Росія розробляє й інші системи озброєння – гіперзвукові ракети, системи повітряного та морського запуску, які не підпадають під дію нового договору START, дію якого було щойно продовжено.

«Відповіддю на це може бути продовження роботи з контролю над озброєнням – і це точно те, що робить НАТО. Ми твердо переконані, що продовження дії договору START має бути не завершенням, але лише початком нових зусиль для зміцнення контролю над озброєнням, для охоплення більшої кількості систем озброєння, для того, щоб на якомусь етапі долучити Китай до глобального контролю над озброєнням», - сказав Столтенберг.

Читайте також: НАТО збільшить політичну та практичну підтримку України й Грузії – Столтенберг

Додаткові ризики, наголосив керівник Альянсу, пов’язані із суттєвою модернізацією ядерного потенціалу Китаю, а також з постійними загрозами ядерного розповсюдження.