ВООЗ рекомендує продовжувати вакцинацію препаратом AstraZeneca

Заява

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує продовжувати використання препарату AstraZeneca для вакцинації від коронавірусу.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву ВООЗ.

Експерти ВООЗ визнали, що доказів прямого зв'язку побічних ефектів після застосування вакцини, про які заявляла низка країн, із самою ін'єкцією немає.

Зазначається, що вакцинація проти COVID-19 не призведе до зменшення захворюваності та смертності від інших причин. Відомо, що тромбоемболічні події трапляються часто, а венозна тромбоемболія є третім за поширеністю серцево-судинним захворюванням у світі.

«В рамках широкомасштабних кампаній вакцинації країни зазвичай повідомляють про потенційні побічні ефекти після імунізації. Це не обов'язково означає, що такі явища пов'язані із самою вакцинацією, хоча їх розслідування - це правильна практика. Це також показує, що система спостереження працює і що існують ефективні заходи контролю (над процесом вакцинації – ред.)», - ідеться в заяві.

ВООЗ регулярно контактує з Європейським агентством з лікарських засобів та регуляторними органами у всьому світі для отримання останньої інформації про безпеку вакцин COVID-19, а глобальний консультативний комітет ВООЗ з питань безпеки вакцин ретельно оцінює останні доступні дані про безпеку вакцини AstraZeneca. Після того, як цей огляд буде завершено, ВООЗ обіцяє негайно повідомити висновки громадськості.

Читайте також: Ткаченко пов’язує чутки про AstraZeneca з російським піаром «Спутника V»

«Зараз ВООЗ вважає, що переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики, і рекомендує продовжувати щеплення», - наголошується у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, раніше понад 15 європейських держав призупинили використання шведсько-британської вакцини від Oxford/AstraZeneca для щеплення своїх громадян через ризик утворення тромбів.

Читайте також: На пів мільйона доз AstraZeneca лише один випадок тромбозу – імунолог

Загалом цим препаратом були вакциновані вже близько 17 млн осіб – випадки тромбоутворення виявлено у менш як 40 вакцинованих.