Коронакриза обійдеться німецькому бюджету у €250 мільярдів

Локдаун коштуватиме німецькій економіці близько 50 мільярдів євро лише в першому кварталі 2021 року, загальне ж падіння валового внутрішнього продукту через коронакризу сягне 250 мільярдів євро.

Таким висновком поділився з виданням Bild am Sonntag директор Інституту німецької економіки (IW) Міхаель Гютер, передає Укрінформ.

За його словами, криза, спричинена коронавірусом, «була і є шоком для німецької економіки, якому немає рівних».

Уже рік, нагадав Гютер, зовсім не працюють окремі галузі економіки, зокрема виставкова та індустрія розваг, готелі та ресторани були закриті здебільшого на чотири з половиною місяці після вимушеної перерви навесні 2020 року. Простоюють роздрібна торгівля та туристична галузь.

Пакети допомоги від федерального уряду працюють в короткочасній перспективі та можуть допомогти запобігти гіршим наслідкам, однак чекати на виплати подекуди доводиться занадто довго. IW підрахував, що близько 5 тисяч компаній досі існує лише завдяки тому, що зобов'язання подати заяву про банкрутство було призупинено, що робить їх «компаніями-зомбі».

Читайте також: Віцепрезидент Єврокомісії: «Північний потік-2» не потрібен енергетиці ЄС

За оцінками мюнхенського Інституту економіки (ifo), криза обійдеться німецькому бюджету в 180,8 мільярда євро цього року та 138,2 мільярда євро в наступному.

Напруженою є ситуація на ринку праці: кількість безробітних зросла з 2,3 млн у березні до 2,96 млн у серпні. На даний момент не мають роботи 2,75 мільйона людей, 2,8 млн людей є частково зайнятими.

Як повідомлялося, перший локдаун був запроваджений в Німеччині навесні, коли було закрито все, включно промислове виробництво. Восени, а також перед різдвяними святами уряд уже не закривав виробничі потужності, обмеження стосувалися окремих галузей, насамперед гастрономії, туризму, культури тощо.