Влада Судану і повстанці домовилися про мир після 17 років війни

Уряд Судану уклав мирну угоду із Суданським революційним фронтом про припинення збройного конфлікту, що забрав 300 тисяч життів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

Представники сторін схвалили договір, який буде офіційно підписаний у понеділок у Джубі, столиці сусіднього Південного Судану, який виступив посередником на мирних переговорах.

Відзначається, що переговори стали можливими після того, як у квітні 2019 року в результаті масових протестів був відсторонений від влади президент Судану Омар аль-Башир.

Мирний договір охоплює такі питання, як поділ влади, безпеку, права власності на землю, розслідування злочинів, скоєних під час громадянської війни, повернення біженців.

Читайте також: Колишнього президента Судану передадуть трибуналу у Гаазі

Суданський революційний фронт, який об'єднує повстанські угруповання з регіонів Дарфур, Південний Кордофан і Блакитний Ніл, повинен розпустити свої формування, а уряд зобов'язується взяти їх учасників у регулярну армію.

З 2003 року в ході конфлікту в Дарфурі було вбито близько 300 тисяч осіб, нагадує DW. 2,5 мільйона мирних жителів змушені були залишити свої домівки та стали біженцями.