Бельгія не відкриє кордони для негромадян ЄС до 7 липня

Бельгія не відкриє свої кордони для людей, які не є громадянами ЄС, принаймні, до 7 липня, і буде вибірково ставитися до надання такого дозволу на в’їзд навіть для 15 країн, з якими ЄС рекомендував відкрити пасажирське сполучення з 1 липня поточного року.

Таке повідомлення оприлюднено у четвер на сайті бельгійського видання The Brussels Times.

"Підготовка до безпечного відкриття кордонів триватиме, принаймні, до 7 липня", - наводить видання слова міністра закордонних справ Бельгії Філіпа Гофіна (Philippe Goffin).

При цьому, як зазначає видання, досі не є "певним", що Бельгія дозволить в’їзд для громадян третіх країн, які включені Євросоюзом до "білого списку", й після 7 липня.

Між тим, відповідно до рекомендацій ЄС, що були оприлюднені минулого вівторка, Бельгія розширила перелік подорожей, які будуть вважатися "суттєвими" для в’їзду на територію країни, навіть якщо такі мандрівники не є громадянами "дозволених" країн.

Читайте також: Кордони для українських туристів відкрили вже пʼять країн

Такі послаблення віднині розповсюджуються на студентів, висококваліфікованих працівників, якщо їх робота не може здійснюватися дистанційно, людей, які беруть участь у форумах міжнародних організацій та на моряків.

Як вже повідомлялося, 30 червня ЄС оприлюднив рекомендації щодо поступового відкриття зовнішніх кордонів ЄС з 1 липня 2020 року, та визначив 15 третіх країн, громадянам яких буде дозволено безперешкодний в’їзд до ЄС. Серед них - Алжир, Австралія, Канада, Грузія, Японія, Чорногорія, Марокко, Нова Зеландія, Руанда, Сербія, Південна Корея, Тайланд, Туніс, Уругвай та Китай (за умови взаємності).

Читайте також: Україна не увійшла до переліку країн, для яких ЄС відкриває кордони

Обмеження на подорожі будуть скасовані також для Китаю, на умовах взаємності. Критерієм для включення до "дозволеного" списку є, в першу чергу, епідеміологічні критерії, за якими рівень захворюваності на коронавірус в таких третіх країнах має дорівнювати або бути нижчим за рівень захворюваності в країнах ЄС. Україна до цього переліку поки не потрапила.

Рада ЄС переглядатиме та, за можливості, розширюватиме цей перелік кожні два тижні. Водночас у випадку зростання кількості захворювань у третіх країнах ЄС може прийняти рішення про повне або часткове скасування подорожей для їх громадян, навіть якщо ці країни включені до "дозволеного" переліку.