Facebook не видалятиме рекламу кампанії Трампа із заявами про Байдена і Україну

Соціальна мережа Facebook відхилила запит видалити відеорекламу передвиборної кампанії президента США Дональда Трампа, де помилково звинувачують ексвіцепрезидента Джо Байдена у корупції за його роль в політиці України.

Про це повідомляє CNN з посиланням на отриманий лист з Facebook.

Рішення "ґрунтується на фундаментальній вірі Facebook у свободу слова, повагу до демократичного процесу та віру у те, що у зрілих демократіях із вільною пресою політична мова це, мабуть, найретельніше продумана мова з усіх існуючих”, - йдеться у листі компанії.

Відео, яке було опубліковано в ході передвиборної кампанії Трампа, звинувачує Байдена у використанні його влади на посаді віцепрезидента для впливу на Україну в інтересах свого сина Хантера.

Штаб Байдена назвав рішення Facebook “неприйнятним”, а його представник Ті Джей Даклі заявив, що це відео поширює неправдиву інформацію, і що “ці теорії брехні і змови загрожують підірвати чесність наших виборів в Америці”.

"Незалежно від того, чи відбувалося це за допомогою Кремля або адміністрації Трампа, ці теорії брехні і змови загрожують чесності на виборах 2020 року", - сказав Дуклі.

Штаб Байдена направив листа гендиректору Facebook Марку Цукербергу, а також виконавчому директору і директору з питань суспільної політики.

Читайте також: Зеленський пояснив, чому не хоче говорити про Трампа з американськими журналістами

Віцепрезидент Facebook Нік Клегг заявив, що компанія не буде здійснювати факт-чекінг реклами політичних кандидатів.

«Ми не повинні втручатися, коли говорять політики», - наголосив він.

Як зазначає CNN, за останні три місяці кампанія Трампа витратила на рекламу в Facebook приблизно 5 мільйонів доларів, в той час як кампанія Байден витратила трохи більше 700 тисяч доларів.

Читайте також: Спільного зі США слідчого комітету у справі Байдена поки немає — Зеленський

Як повідомлялося, минулого місяця в США стало відомо про скаргу викривача з-поміж співробітників американської розвідки, яка вказувала на можливий тиск із боку Дональда Трампа на українське керівництво з метою відкриття кримінального розслідування в Україні проти сім'ї Джо Байдена. Скарга була написана після телефонної розмови президентів Трампа і Зеленського від 25 липня.

Це викликало резонанс, після чого демократи почали формальну процедуру імпічменту президента США. Її ініціатором виступила Ненсі Пелосі, спікер палати представників Конгресу США.