Дуже скромний бюджет: генсек Ради Європи каже, що треба міняти підхід

Стале фінансування у забезпеченні прав людини є одним із головних викликів у діяльності Ради Європи.

Про це заявила генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич в інтерв'ю у форматі podcast, оприлюдненому у середу на сайті організації, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Ми повинні говорити більш прагматично, як забезпечити довготермінову сталість фінансування Ради Європи. Якщо порівняти цю організацію з іншими міжнародними організаціями, то ми можемо сказати, що бюджет є дуже скромним», - заявила генсек Ради Європи.

Вона зауважила, що запроваджений 10 років тому принцип нульового зростання бюджету РЄ означає, що з огляду на інфляцію, організація щороку отримує менше фінансування.

«Я вважаю, що це не заохочує, що це не добре, якщо йдеться про захист 840 млн людей в Європі. Звичайно, це вимагає грошей», - зауважила Пейчинович-Бурич.

Вона зазначила, що обговорить з усіма країнами-членами, наскільки вартісними є захист прав людини, демократії та верховенства права.

Генсек РЄ переконана у необхідності пошуку шляхів із забезпечення більш стабільного та сталого фінансування організації.

«Це є одним із моїх найбільших викликів. Нещодавна політична і фінансова криза показала, наскільки легко організація може потрапити у складну ситуацію, якщо фінансування є не стабільним», - заявила генсек Ради Європи.

Вона відзначила, що одним із головних викликів також є імплементація рішень Європейського суду з прав людини, і РЄ повинна забезпечити ефективне функціонування цього інструменту у захисті громадян.

Читайте також: Новий генсек Ради Європи почала роботу

Пейчинович-Бурич також наголосила, що Рада Європи повинна твердо боротися із сучасними дуже небезпечним тенденціями в Європі, включаючи ксенофобію, дискримінацію, нетолерантність, виключення людей із соціального життя.

Окрім цього, генсек РЄ акцентувала увагу на новій сфері у захисті прав людини, пов'язаній із розвитком технологій штучного інтелекту.

За її словами, нові технології потребують утвердження нових стандартів із захисту прав людини.