Сеул заявляє про готовність продовжувати переговори з Пхеньяном

Південна Корея налаштована на продовження переговорів щодо денуклеаризації з КНДР.

Про це заявив президент Республіки Корея Мун Чже Ін, виступаючи на Генасамблеї ООН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мир на Корейському півострові залишається постійним викликом. Мир на півострові та в усьому світі невід’ємно пов’язані між собою. Ми будемо продовжувати діалог з Північною Кореєю, і знайдемо дорогу до всеосяжної денуклеаризації, сталого миру - при збереженні співпраці з державами ООН», - заявив Мун.

За його словами, миру можна досягти виключно шляхом діалогу. І тільки мир, заснований на довірі, буде тривалим. Це своєю чергою приведе до економічного співробітництва, і саме таким є прагнення Південної Кореї, заявив її лідер.

Читайте також: США вважають, що Північна Корея продовжує виробляти ядерну зброю

Він сказав, що переговорний процес дав суттєві результати. Обидві сторони перетворюють демілітаризовану зону, символ протистояння, на зону миру. З 19 вересня минулого року, коли була підписана міжкорейська угода, не сталося жодної конфронтації.

Мун Чже Ін згадав про приїзд північнокорейської делегації на Олімпіаду-2018 завдяки тому, що Республіка Корея і США відмовилися від проведення військових навчань.

Потепління відносин між РК і КНДР і міжкорейський діалог згодом сприяли діалогу між Північною Кореєю та США, що стало «моментом драматичних змін у ситуації на Корейському півострові», - сказав Мун Чже Ін. Він назвав дії президента США Дональда Трампа такими, які «справді відкривають нову еру миру» та ввійдуть в історії Східної Азії.

Читайте також: У Сеулі прогнозують скоре поновлення переговорів між США і КНДР

Корейський півострів має стати міжнародною зоною миру та процвітання, заявив Мун Чже Ін. Одна з передумов цього - обопільні гарантії безпеки між РК та КНДР. Сеул готовий надати їх і сподівається на відповідний крок з боку Пхеньяна.

Мун Чже Ін також закликав міжнародну спільноту до співробітництва, зокрема, задля розмінування демілітаризованої зони, що РК самотужки зможе зробити не раніше, ніж через 15 років.