Саудівська Аравія блокує звіт ООН про океани та зміну клімату

Представники Саудівської Аравії блокують схвалення комплексного звіту ООН щодо необхідності скорочення видобутку викопного палива, з метою уникнути згубних для людства кліматичних змін.

Про це повідомляє AFP.

"Саудівська Аравія блокує прийняття комплексного звіту ООН про океани та зміни клімату, оскаржуючи попередній звіт ООН, в якому підкреслюється необхідність скорочення викидів вуглецю, спричинених спалюванням викопного палива", - йдеться у повідомленні. Звіт розміром у 30 сторінок заплановано оприлюднити у середу вранці.

"Минуло 24 години, саудівці абсолютно не погоджуються на жодні компроміси. Вони підривають наукову складову, яка лежить в основі цього звіту, і це зневажливо", - сказав AFP один з учасників процесу. Суть суперечки полягає у доцільності заходів щодо обмеження глобального потепління на межі у 1,5 градусів за Цельсієм.

Цей звіт детально описує згубні наслідки для людства від переходу цієї межі та необхідність значних скорочень у використанні викопного палива.

Саудівська Аравія є найбільшим світовим експортером нафти та неодноразово висловлювала подібні заперечення проти інших звітів.

"Схоже, Саудівська Аравія прийшла на цю зустріч, щоб заблокувати будь-яку домовленість щодо ліміту у 1.5º C", - заявив учасник зустрічі AFP.

Читайте також: ЄС випереджає план скорочення шкідливих викидів в атмосферу – Туск

Глобальне потепління та забруднення, спричинене активним видобутком вуглеводнів, знищують океани та крижану покрівлю, процеси, які можуть призвести до катастрофи глобального масштабу.